想開個砌機初學者群組.....

201 回覆
6 Like 134 Dislike
估唔到科技已經咁進步
已經可以插usb落個腦度
睇黎display card跌價潮就快完
你話唔識走線 麻煩 就話比人攪,

一塊mb 只係插 cpu 電源線, mb 24pin 線, display 電源, 機箱前置d 電線, fan 線, sata 線, 條條線都唔一樣唔會插錯, ram , cpu , 塔散, m.2 都係睇位置放, 除非你唔睇mb 說明書, 正常唔會錯

以前一大堆jumper 要set, 又好多野唔睇清楚就incompatible, d 插位又on999無而家咁好用
今時今日除非玩ITX
如果唔係諗好條list, 睇下說明書,再睇一兩條大路Youtube
基本上同砌Ikea 無分別
所以我都講,而家所謂學砌機其實無謂
有咩特別野好學?
組裝 維修 走線
走線太無聊 應該要走水管
覺得維修同砌機(計埋走線) 係兩件事

砌完開到機,pass stress test 就可以用. 用用下kick 住要 debug/ maintain 又係另一問學問
你都概括講到一位砌機員要識既野
純粹 clarify 返啫

當然砌到同砌得好又係兩回事. 求砌到嘅上YouTube鳩個一粒鐘都應該有 basic concepts,想砌得好嘅花多啲錢同心機摸索下自己個機箱(買下 cables 同 zip ties咁),砌出嚟唔會柒得去邊. 想學做砌機員嘅又係第二個話題.

利申 為咗慳嗰少少錢我都係Youtube 自學砌機,最近win 11 多 bug 先使學 debug.
win11更新後問題好多 你點debug?
諗起都頭痛,最近 update 完 bios 上 AGESA 1.2.0.7 連插個 keyboard 都可以 BSOD 話 driver crash (睇error code) . 但係check 過曬 drivers 冇事

雖然可以去返上個bios version 且無(咁大)事,但而家 isolate 緊係唔係 bios OC 出事.

年經都要講句:DLLM 技姦主板
有興趣自組水冷
今日個群有幾百messages
members都突破100人
幾好呀 多左幾個資深砌機佬入黎
希望可以繼續為新手解答疑難
一齊集思廣益
笑撚左
You tube 大把砌機片,睇多幾條都識啦
認屎認屁哂命就有
hugo19911
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞