想開個砌機初學者群組.....

201 回覆
6 Like 134 Dislike
最多咪加下SSD HDD RAM 換下display card
呢d唔洗識砌成部機都識換/加

換板換u既upgrade不如砌過部
砌機速學: Youtube
我地都唔知有咩巴打入黎 可能有熱心砌機師傅入黎解答大家疑難 我基礎知識都唔夠 買左本砌機書學習
砌機書?
仲學砌機

高登老人院都唔玩啦
去左念佛啦

https://www.youtube.com/watch?v=TYCYdqT3QIE

現在砌機仲簡單過廿幾年前
乜鬼野砌機書 同讀書時期啲reference一樣,出版得做書一定慢過現實情況好多,你去搵書睇係有啲咩期望

對着個socket隊落去就係,唔係大力出奇蹟都唔會有咩問題
壞件就拎去代理RMA,嗰啲咩自己修理唔好諗,youtube上面啲片係甚少會影低整衰咗嘅情況
如果你睇4,5條以上教學片都係唔知要點砌機,好迷茫嘅,你真係唔好掂砌機,唔好慳錢,俾出面舖頭砌,再唔係買廠機,無謂勉強

去到真係要睇書level嘅電子野物理野,你都唔會一年半載學得識
有汗出冇糧出? 咁樣唔得啵 開個pay床先有得諗
砌機最難唔係砌
純粹係唔知點買好

買件
機箱 火牛 底板 風扇 硬碟 Ram
另外display 嗰啲野
唔會難砌得過Lego幾多

唔識砌不如買現成啦,睇吓片嗰啲買部ipad咪得
真係特別要求咪比$80人砌
問好晒買咩件再去比人整
真係想砌都係純粹砌埋一齊,無乜難度
係真既 我見有時啲6銅管塔散同一體式水冷
睇左好多次都唔識砌
始終網上睇片同實際落手落腳去砌係兩回事
睇書係可以幫助到基礎知識既
我現在缺乏實戰經驗
做咩用咗我個 tg ?
telegram invite link
https://t.me/+LK2yM4-f8FdjZDc1
歡迎新手或資深砌機佬入黎
有時間既話分享下大家砌機經驗喇
CD-ROM
睇乜撚野書
當年求鳩其係youtube睇咗啲砌機片已經成功砌到 當然係有啲水準既外國channel啦 除咗一般steps外 都要特別留意common mistakes 最難應該係走線
香港砌機風氣賤種在有班撚屌冇料扮四條每次有新手砌柒咗上黎求助就一味狂屌同恥笑
做人失敗到要喺砌機新手身上搵優越感

邊班帶頭唔洗講 下下要人跪低同佢地含撚先肯解答新手問題
講風氣 對岸台灣人都好肯分享自己既知識經驗比新手例如mobile01 佢地都唔會睇唔起人
說中了
砌好鬼易
有晒說明書岩位插對好就插得
男人無乜理由砌唔掂
係著唔到機要逐樣試先痛若
樓主開個grp 交流下姐

樓主又無話唔睇片睇書學
你地班撚屌又唔係入grp喺到嘈乜7

利伸:無入
一入到去就會係成班大佬扮唔識
咁有人依家出世
十幾年後學砌機
係咪都要笑佢
希望你真人唔係咁on9
比我想像中嚴重 我分唔到真心定假膠
你要嘅只係說明書,唔係啲咩砌機書基礎知識實戰經驗
我亦都唔明點解要提及幾多枝銅管呢樣無用資訊
風冷水冷散熱器扣上去個原理都係一樣,稍為跟說明書做都冇鑊氣,熟手直頭唔需要說明書,舊野構造簡單到一望就知要點做
如果你連裝散熱器都已經遇上好大障礙,睇好多次都係真心唔識,唔明,理解唔到
不如放過自己,無謂勉強一定要學砌機,唔識砌機好小事
四粒螺絲
同四個窿

卡關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞