@2022 MLC SSD仲值唔值得買?

65 回覆
0 Like 8 Dislike
amazon
貨底尾?
970PRO 一早EOL左
intel DCS3500 約7年
容量唔夠先upgrade上 samsung 860 pro,用咗3年到
兩隻MLC都運作正常

重有隻860 evo 同WD SN850 ,不過兩隻TLC使用時間相對較短

其實SSD不嬲唔似HDD, SDD話死就死無先兆,唔想煩就應該要定期backup
我以前行高低配 MLC SSD 做OS drive,TLC SSD 係隻 MLC 嘅clone drive
touchwood 未試過死SSD

宜家呢個年代,你係咁緊張data,買兩隻TLC 或者 TLC + HDD 好過用一隻 MLC啦
我裝野都係hdd呀
打機就另外條980 pro 2tb
條os drive無其他野咁樣死法都好煩
所以先問下mlc抵唔抵屌, 搵隻做os drive廢事成日要換
Amazon有乜問題? 香港三星SSD係無代理
買隻900P做系統碟囉 咁驚就
一年死flash可能性好似較低
會唔會真係底板有事?

其實點死法? bios認唔到?定入唔到windows ?
係怕煩麻
點知係咪關MB事?

兩次都係用用下無啦啦藍畫面 " your pc has ran into a problem and needs to restar" 幾次
之後突然成條認唔到完全收左皮咁
咁入bios 認唔認到個隻SSD 係到? 重裝window得唔得?
基本上你唔係用黎BT, 其他零件死咗都未寫死NAND

2TB 970 EVO PLUS而家抵玩喎
120GB Intel SSD 2012年用到而家差唔多10年
PCIe 4.0 仲有冇mlc?
Adata sp900 用咗好多年 life remaining 0
但smart details重係冇問題
無啦
而家無野Detect到佢
應該無
得970 pro 3.0
做os drive夠啦
係唔係火牛有問題?
980 pro 2tb ok啦

靚過勁過好多m.2 ssd
諗緊以下Option:
買隻970 pro 1t/970 Evo 2tb做os, 980 pro 做game drive
定轉隻980 PRO做OS 加隻快o的既hdd做game drive
SDHDD?
用緊980 pro TLC SSD
game drive仲用乜鬼HDD
入面D資料又唔重要, 用HDD又有排load game
扔哂d hdd佢啦,又慢又嘈又大舊
類似WD Black internal /hgst dc hc510個種
同價199鎂
970 要evo 2t定pro 1 t做os drive好
純OS drive用2TB有d浪費
你咁驚個OS drive死, 咪用好d ge 970 pro,
正常用我會慳錢揀970evo plus 1TB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞