[求指教]Big4做幾多年轉工係最好?

20 回覆
1 Like 0 Dislike
小弟做左兩年Big4 Risk Consulting (邊間唔講

最近有一間international retail bank 既credit analyst offer,26.5k 一個月...
唔知轉唔轉好

我知道依家轉2、3年後人工一定無咁多
但有d意見又認為:做耐左big4人工高左,到時好難有bank肯出錢請你去

有無過來人指點下依家係咪一個好時間轉出去
定係做多一兩年等好機會呢?
你唔走既話2-3年後有幾多?

同埋有咩原因促使你走?
唔升到manager先轉?
巴打 捱到2年 咁長
你唔走既話2-3年後有幾多?

同埋有咩原因促使你走?

唔走預計每年都有2X%人工加(依家20頭..)
有時做做下會覺得consult太得閒,而且好多野認識得唔deep <--- 呢點有無過來人可以評論下?
你係fs?
利申: 做緊ibank 睇下轉唔轉到consulting 想了解多d
你係fs?
利申: 做緊ibank 睇下轉唔轉到consulting 想了解多d

係呀我係fs
點解會想轉consult? 唔會覺得bank入面學野機會多d咩?
有無big4轉bank既人可以比下意見
你係fs?

係呀我係fs
點解會想轉consult? 唔會覺得bank入面學野機會多d咩?

做ops d野悶咗少少
想問你consulting係咪多數都係client onsite到做projects咁?
你係fs?

係呀我係fs

做ops d野悶咗少少
想問你consulting係咪多數都係client onsite到做projects咁?

要睇下有無project,同埋有咩project
唔係咩project都有client site
同埋如果無project個陣都要做下business development...
有無big4轉bank既人可以比下意見

你不如諗下做多兩年
你d skill set可以幫你搵到咩工...
老老實實 兩年後出commercial 做manager你都唔會夠料啦...
你不如諗下做多兩年
你d skill set可以幫你搵到咩工...
老老實實 兩年後出commercial 做manager你都唔會夠料啦...

其實都係...
無in house經驗點都好似差d
所以絲打認為應該及早轉?
l m
過來人表示覺得big4 consulting太唔value added 入面學d野其實出返黎唔太有用
過來人表示覺得big4 consulting太唔value added 入面學d野其實出返黎唔太有用

巴打係邊隻consulting

巴打係邊隻consulting

我quit左一段時間 之前同爸打你一樣 都係risk
如果幾鍾意做kyc aml果類野 其實stay係入面唔錯 人工穩定 又唔算好chur
你係fs?

係呀我係fs

做ops d野悶咗少少

要睇下有無project,同埋有咩project
唔係咩project都有client site
同埋如果無project個陣都要做下business development...

係咪姐係要整ppt?投標??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞