日產部note e power 的士準備上路

122 回覆
1 Like 32 Dislike
全行市區冇著數,一個行程要上下高速個油耗先會好
坐過一次,我以為自己問題
車主都話跳就無得講
唯一可取係車價,的士係4% FRT
NOTE 計埋的士改裝稅前價先18萬左右

金豐而家賣緊32萬

*私家車版note 稅前價15萬幾
佢呢部運作原理同toyota 套hybrid唔同
佢係靠引擎當發電機發電, 再叉電, 再輸出落摩打
你可以將佢睇成一部有發電機既電車

長行高速 = 引擎長行 = 燒油
但你係市區行下停下反而可以靠落brake 叉返電, 唔洗著engine
所以呢部野係啱行市區
我自己揸緊
本身舊電容量唔大,依部車最慳油車速係行60-80km,高過或者低過都唔慳油
買黎做的士個稅係咪唔同?
你應該啱, 之前玩過下serena e power 長行100km/h 好Q 食油
佢車頭副engine 一上高速就長著
應該係60-80 左右先慳油, 但dc9 一上公路點會同你踩得80
但呢部野應該無咁值租, 炒左車又無toyota 整得咁快咁平
法例係閪,epower 副根本係發電機嚟,係好有條件轉其他燃料

係日本租過舊款
電油真係唔駛諗搵食 而家油價都廿蚊
我長途兩日揸3百幾當佢車顯示準都係 得17-21km/l
我用左唔耐,適應左佢幾個driving mode後,都做到21km/l,但油價高企下,班車手點會租。
搵食車係睇租車成本,唔通睇你部車有幾多氣袋
貪平個班租陳年冇brake 5座的
要舒服租返新toyota hybrid
呢部野真係冇吸引力 又唔係坐多個人擺多件行李
係,私家車首15萬FRT 係46%,之後嗰15萬係86%

的士劃一3.7% 如果符合環保,仲有100%減免上限$12000(簡單講一部32萬嘅金豐剛剛好lam盡)
油錢係佢自己畀嘅,如果有明顯差距就自然會縮腳
平買平租,咁對沖返油錢囉
豐田空間大 有電趟門 混能 LPG
哩架點夠玩呀?後面擺兩個行李都玩完啦
車主出新車會平租平你?咪玩啦
個個車主/打理人醒過你呀
你睇下而家舊殼4/5仔 租緊幾錢先
貪到盡咪坐艇囉
又係呢間創紀車行,個老細個樣好似道友
佢要保蝗冠吖嘛
理論上大部份汽油偈都可以改做LPG
等陣仲撚chok過宜家個石油氣的
唔撚識一問 其實難唔難改
其實做到21km/l, 我覺得已經好撚犀利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞