「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
果時我見到台灣喺2020年11月舊申請果d有國內負責人已經可以入境
韓國甚至之後喺1月開埋收新申請,喺得香港咩都冇
果時都有打過電話佢答話唔評其他國家做法我話但係喺同一種visa架喎
佢就叫我留意homepage留留下就敢留左2年......
同埋台灣起碼有公佈話wh之後另有通知
韓國有人e-mail佢地大使館,佢哋都起碼有話wh入得境但係人數多1年1萬個額傾緊點搞
係香港好似MI6機密敢咩都唔話人知唔答人
我見ana 5月尾開始一星期多咗1班
香港唔放都應該有關既
始終佢地冇可能做one way
same la
因為連佢自己都乜野都唔知 答唔到你
有TG 谷閒時有聚會
同埋一黎都話係tour
咪到時旅行社包機囉
留名
唔駛帶口罩既日子不遠了

松野官房長官は11日の記者会見で、新型コロナウイルスの感染防止策としてのマスク着用について、「人との距離が十分取れれば、屋外で着用は必ずしも必要ではない」との見解を示した。気温や湿度が高い時の着用は「熱中症のリスクが高くなる」と指摘した。
停車場入口或者交通指揮個堆暴曬又無得走開真係最辛苦
個d帶透明面罩咪得帶咩口罩
今日消息
檢討方向
1/6 1萬人quota->2萬人quota
有陰性証明就有d檢查措施免除

如果下個月一號既話有機近日有確定消息

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20220512/k10013622071000.html
點都係玩tour先 玩一兩團先掛

不過唔知佢點定位wh
希望快d happy end
愈黎愈多人露住個鼻戴口罩
攪到on your mark get set等除口罩咁
日本仔做嘢係咁
檢討檢討再檢討先開始考慮做咁
你急佢唔會急
睇呢d記者會不如睇新聞好過
日經朝日同每日 三間一齊報得既野準確率都99%
已經唔係好想睇
等呢d都有消息就係真消息
日本都未出聲 香港班友已經出聲谷科興

港人熱門旅遊地日本將恢復旅客入境,惟據日本外務省資料,當局承認的接種證明名單不包括科興和國藥。港大感染及傳染病中心總監何栢良認為,如市民首兩針打了科興,第三針改打復必泰,日本當局將來或可能接納;如市民三針都打了科興,則「可能仲要等耐啲」才能入境。
見到scmp有新聞話7月會好似外國敢鬆綁觀光限制唔知真定假
想問下報10月語言學校
係咪要等到8月中先有通知?
到時先辭職?
好驚辭咗職到時fail咗唔知點算
定係等搞埋VISA先辭職?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞