「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
唔該大佬
見有D有寫明要 有D又冇提 重以為間間都要
曬咗2年好難樂觀
真 所以我都係呃自己
早幾日先發夢見到領事館出公告開返
瞓醒發現係發夢
我想問去日本留學申請在留資格認定証明書既時候, 需唔需要交肺結核檢查結果?
我見厚生労働省果website好似話要, 但唔知開始左未同埋包唔包香港
https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/kenkou_iryou/kenkou/kekkaku-kansenshou03/index_00006.html
下面有寫對象者講咩人要
我有睇到
不過因為本身我報果間學校就要求我去驗
所以我唔確定佢話中國包唔包香港
如果係要我申請COE就要驗既話時間會同我學校有衝突
問左學校但佢未覆,所以想睇下其他人係點
正常諗 你怕唔怕佢話你都有一定日文語
唔批你
想問準備印章嘅話 應該刻中文(eg 陳) 定英文 (eg Chan)上網見有唔同講法 所以想請教下大家
一定係漢字
邊度有中介公司搵工,領事館話7月25日前交日本公司發的健康證明先會發working holiday 簽證
有日本公司證明即係有就勞visa啦
仲要WH visa使咩都
好似話報學校都得
姐係叫你轉留學/就勞
收到電話 話會批返working holiday
去邊到搵受入責任者
LM等詳情
有電話通知咁勁
我仲諗住應該今年下半年先會開返
想知咩條件先有電話通知
我諗都係順住打
未打到你地啫
我19年後期
佢仲要講到好唔肯定 話可能可以出返個wh visa
要7月25前交受付済証同保險/買國民保險嗰份聲明
交完1-2星期出visa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞