「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
本身識日文?你嗰間邊區
我想問如果去日本留學,除左學校本身既要求之外,需唔需要做其他額外既身體檢查?
因為佢係日本去韓國
NO
一段時間之前 有巴打問日本有冇迫針
我答得部分event 例如コミケ有要求兩針入場

岩先コミケ公佈C100 無須打針證明入場
相信日本國內唔會再有地方要求打針證明
香港第2期wh 係10月
睇個形勢可能要等到10月.....
但我地過左審批做咩要等埋申請果d先一齊開
10月係收申請...等佢10月開新一期既話
即係仲要等佢批...
咁多位前輩巴打想問下如果10月開返wh 係咪審批一個月就知得唔得?同埋大家係prefer香港搵定工先定去到先搵
Sorry唔係好明個email
淨係睇到係韓國
香港係十月會開?
如果佢真係等埋10月先開
咁就算已經批左都很大機會等埋新嗰批一次過出
如果唔係冇咩必要要等埋一齊
不過19年2期嗰班係要取消左再申請(已交)然後話開返簽證三個星期內發出
如果真係今年10月開
照常理應該點都唔會當日先話今年開返,唔係啲人冇得準備
預佢早1-2個月講話今年開,佢講開新申請常理應該冇得唔搞舊既,樂觀咁諗8-9月左右搞返啲舊既似乎有啲機會
不過以上推論都係假設照常理,但領事館睇落都似唔正常
以前一期千幾人佢都係批1個月到
19年後期當一半人已經去左
重新申請仲要唔洗睇千字文+之前已經批過比既
我估佢一星期都唔洗就批完
講三星期係預慢慢度下啲公告點寫,翻譯做英文咁上下
放左係到兩年,隨時冇野做嗰陣搵出黎扮工已經批完等真係開返wh就痴貼紙,所以我覺得20嗰堆就算批左都唔會特登同19分兩轉 就算分都係可能差一兩個星期

照返之前咁講,如果佢真係檢討,又真係檢討完肯開返10月個申請,佢都要預早1頭半個月出公告同人講10月收wh,咁個份公告講明開返簽證,佢都冇得唔放返比舊嗰啲,咁樣睇落8-9月頭開返比啲苦主都有機會,不過最重要係前提佢真係打算開今年10月
小弟計劃下年4月過日本讀語言學校
想問報12月JLPT n5試趕唔趕得切?
定而家就要出去報個日文班讀夠150個鐘?
有冇大佬可以指點下
你都過日本讀語言學校,點解仲要考n5,唔好哂錢
google見到有D網話要準備150小時日語學習時數證明或者n5合格證明
唔該晒
香港呢邊好似無反應咁
依個問題好多人經常會問
其實係有學校唔洗N5/150小時都可以入學,所以要遂間學校問,但如果唔想煩,又有時間係香港學既話,
拎夠150小時/N5 係會多學校選擇D
個個月都咁諗
樂觀啲諗 而家擠牙膏式放寬
睇返3-6月
去到8月尾放風放個人旅遊/免簽證都差唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞