OnePlus 集中討論區 LIHKG (7)

1001 回覆
19 Like 19 Dislike
有冇巴打可以幫手試試玩唔玩到日版pad

op5

琴日部機到左所以無mon post
玩到
初頭我都驚要玩港版
睇完ray ma,其實相機真心唔差

https://m.youtube.com/watch?v=NY1l0XPSIf8&t=3s

https://m.youtube.com/watch?v=NY1l0XPSIf8&t=3s

但有d位影扯到爆高ois
3千幾蚊o既機, 好多人用5,6千蚊o既standard黎批判....

咁用 8+128 1+5 4k2 同 6+128 u11 5k頭比
你覺得一千入面差左D乜
dual speaker(htc boom sound) 3d收音
防水 mon 相機

以前就話budget phone姐 而家其實已經慢慢愈走愈遠啦

根本依家升呢個價買op
已經唔係當時一開始旗艦配置 中階價錢
而且佢本來就話自己flagship killer
唔同旗艦比同咩比
而且op機唔會跌價
u11 xzp 等多陣都跌到四千幾 到呢個位
除非你好鍾意刷rom乜乜乜 如果唔係差少少 買返大廠好過 保養服服務都係返哂度

多2gb ram 唔講
講spec已經高你一個grade啦, u11
得6gb ram就唔該同番6gb版比
3k6同5k3
你可以話無分別?

你用得出6gb ram 同8gb ram分別再講啦
一味追幾多ram有閪用咩
依家係攞緊頂配同頂配比
你就執著係個ram度

即係咁 你話8gb ram無用
咪買番部6gb ram囉
但係又好奇怪喎, 你又拎部8gb ram既價同另一部機去比 真係心諗做乜9?
除非你話我一定要128gb storage既 咁我無野好講

8gb ram有無用我唔知
但由華石出zf2果時已經一直有人講ram多無用
zf2果期又話3gb夠晒數 4gb無用
到上年1+3果期又話4gb夠晒數 6gb無用
到今年做乜又變左8gb無用 6gb夠晒數??
不如你去買番部4gb版啦 u11有呀
講信用卡優惠令u11平d仲on9
我上網買1+無得碌卡?
網上簽隨便都有3%回啦
我拎黎食迎新平左4舊喎 又要扣番落機價黎同你做比較?
係咪今日落單,聽日就會出貨?
佢地經順豐?可唔可以順豐站收件?因為我住好偏嘅村屋。。。。

出左tracking number 你可以打去順豐改自取

出左tracking number 你可以打去順豐改自取

THANKS 清
咁機套呀, 保護貼, 叉電牛呢D, 應該同官網買定係淘仔好D?
因為我見官網好似冇1套+1貼呢個option...

定係淘仔有更好o既套同埋貼?
突然諗到,其實有十四日退貨期,可以買黎自己試試SOT
3千幾蚊o既機, 好多人用5,6千蚊o既standard黎批判....

咁用 8+128 1+5 4k2 同 6+128 u11 5k頭比
你覺得一千入面差左D乜
dual speaker(htc boom sound) 3d收音
防水 mon 相機

以前就話budget phone姐 而家其實已經慢慢愈走愈遠啦

根本依家升呢個價買op
唔同旗艦比同咩比
而且op機唔會跌價
除非你好鍾意刷rom乜乜乜 如果唔係差少少 買返大廠好過 保養服服務都係返哂度

多2gb ram 唔講
3k6同5k3
你可以話無分別?

依家係攞緊頂配同頂配比
你就執著係個ram度

但係又好奇怪喎, 你又拎部8gb ram既價同另一部機去比 真係心諗做乜9?

不如答返你一開始個問題先 你話一部三千幾嘅機拎5-6k 標準去批判係有問題
第一 oneplus5自稱"flagship killer" 人地s8 u11 xzp咪flagship囉 做唔撚到killer就咪撚吹水唔抹嘴啦 不過都係嘅 吹水又唔撚洗成本 有人自會幫手掃地
第二 8+128開價4k2 咁係咪代表左只可以拎6+64個價而唔可以拎8+128個價黎做比較?

咁你背後個意思係咪講緊「1+5呢部機 3k幾(6+64)就值 4k2(8+128)就唔值?」如果唔係,點撚解唔可以拎4k2 8+128去同u11最貴個隻6+128比
我由頭到尾咪講緊1+5剩係6+64抵買 買8+128正戇鳩囉 如果你買8+128嘅話 比多k有部綜合性能超撚哂班嘅u11呀

再講返嘅然你覺得 6gb ram就要同返u11 6gb ram比 咁照你logic點解你又會覺得128gb storage唔同得u11 128gb storage比
你個個乜7 幾多gb夠用論我就唔撚知嘅亦都不敢苟同嘅 想問下你一個正常用家日常用係咪會cached百鳩幾個apps係後台?
android而家ram optimized愈黎愈好 兩年前出嘅4gb ram現階段瓶頸未?瓶你老母頸咩 你係咪就係cached百鳩幾隻apps係後台個D呀?
兩年前嘅4gb ram仲綽綽有餘 6gb ram用兩年會唔撚夠?
定係其實你而家想買一部 一用用四五年

現階段起碼呢一兩年嚟講
64gb同128gb storage個分別仲大撚過你個2gb ram差別啦 戇鳩
我上網買1+無得碌卡?
網上簽隨便都有3%回啦

的確可能呢個位係比你入到嘅
不過大多數大鋪做優惠都會多過網上碌卡嘅
btw 想知點樣隨便簽都3% 再想問下你覺得enjoy到迎新嘅人多d 定係直接享受到大鋪優惠嘅人多d

計優惠同唔計優惠 差個咪又係差唔多1k
有乜分別 on9?

始終普通用家多數auto mode iso扯得太高啦 automode快門自然又唔會拉長
快門一拉長普通用家未必知道手要定到實一實 好易唔小心微抖都出事

你覺得一千入面差左D乜
防水 mon 相機

根本依家升呢個價買op
唔同旗艦比同咩比
而且op機唔會跌價

多2gb ram 唔講
3k6同5k3
你可以話無分別?

依家係攞緊頂配同頂配比
你就執著係個ram度

不如答返你一開始個問題先 你話一部三千幾嘅機拎5-6k 標準去批判係有問題
第一 oneplus5自稱"flagship killer" 人地s8 u11 xzp咪flagship囉 做唔撚到killer就咪撚吹水唔抹嘴啦 不過都係嘅 吹水又唔撚洗成本 有人自會幫手掃地
第二 8+128開價4k2 咁係咪代表左只可以拎6+64個價而唔可以拎8+128個價黎做比較?

咁你背後個意思係咪講緊「1+5呢部機 3k幾(6+64)就值 4k2(8+128)就唔值?」如果唔係,點撚解唔可以拎4k2 8+128去同u11最貴個隻6+128比
我由頭到尾咪講緊1+5剩係6+64抵買 買8+128正戇鳩囉 如果你買8+128嘅話 比多k有部綜合性能超撚哂班嘅u11呀

再講返嘅然你覺得 6gb ram就要同返u11 6gb ram比 咁照你logic點解你又會覺得128gb storage唔同得u11 128gb storage比
你個個乜7 幾多gb夠用論我就唔撚知嘅亦都不敢苟同嘅 想問下你一個正常用家日常用係咪會cached百鳩幾個apps係後台?
android而家ram optimized愈黎愈好 兩年前出嘅4gb ram現階段瓶頸未?瓶你老母頸咩 你係咪就係cached百鳩幾隻apps係後台個D呀?
兩年前嘅4gb ram仲綽綽有餘 6gb ram用兩年會唔撚夠?

現階段起碼呢一兩年嚟講
64gb同128gb storage個分別仲大撚過你個2gb ram差別啦 戇鳩

sor撚ry 我係中間先插入黎同你講既
咩3k同5k比有問題唔關我事
你可以話佢flagship killer on9
但人地事實係spec勁過你 你可以話8gb 無用 但人地ram係多過你高你一級配置
咁其實你都可以話cpu快d無用乜9物9 廢事同你9up
你咁犀利講撚到4gb ram都未撚瓶頸 其實你可以去買番u11 4gb啦
綽綽有餘 真係笑撚左

128gb用途大過2gb ram仲撚好笑
咁你不如去買iphone256gb啦
我諗實勁過下代iphone
我上網買1+無得碌卡?
網上簽隨便都有3%回啦

的確可能呢個位係比你入到嘅
不過大多數大鋪做優惠都會多過網上碌卡嘅
btw 想知點樣隨便簽都3% 再想問下你覺得enjoy到迎新嘅人多d 定係直接享受到大鋪優惠嘅人多d

計優惠同唔計優惠 差個咪又係差唔多1k
有乜分別 on9?

大鋪信用卡就限死邊間銀行
我迎新就求撚其一間都可以
咁真係唔知邊個限制大啦

3%上網消費東亞已經有張
我就 hsbc vs paypal外幣14倍分5.x%
我相信就唔止呢2張既

你話兩個都計晒優惠差1k多d, ok
但你一個計信用卡優惠一個唔計咁去比價我真係笑撚左

你覺得一千入面差左D乜
防水 mon 相機

根本依家升呢個價買op
唔同旗艦比同咩比
而且op機唔會跌價

多2gb ram 唔講
3k6同5k3
你可以話無分別?

依家係攞緊頂配同頂配比
你就執著係個ram度

現階段起碼呢一兩年嚟講

sor撚ry 我係中間先插入黎同你講既
咩3k同5k比有問題唔關我事
你可以話佢flagship killer on9
但人地事實係spec勁過你 你可以話8gb 無用 但人地ram係多過你高你一級配置
咁其實你都可以話cpu快d無用乜9物9 廢事同你9up
你咁犀利講撚到4gb ram都未撚瓶頸 其實你可以去買番u11 4gb啦
綽綽有餘 真係笑撚左

128gb用途大過2gb ram仲撚好笑
咁你不如去買iphone256gb啦
我諗實勁過下代iphone

4gb ram夠用? 我夠你老母呀
你老母就俾人綽
講優惠
咁不如攞埋電訊商客戶價黎講
4698就買到128G版model
講優惠
咁不如攞埋電訊商客戶價黎講
4698就買到128G版model

上台0機價呀
屌打1+5
不過公平d講 我都覺得1+5今代係貴
但見到咁多人過左咁多代仲係鍾意用唔對等spec去做比較真係好搞笑
唔計ram, mon 既解像度, 相機, 音質好多野都可以比較

1+ 既機我唔會叫抵玩, 因為佢只係將貨就價, 佢比多2 GB ram你, 然後係其他地方扣返你. 最明顯係前兩代又無nfc, aptx都竟然無. 雖然而家加返, 但呢代竟然仲係1080p amoled...除左係ram 多d, 多d rom刷之外, 又睇唔到佢比其他機有突出之處. 而且呢間公司最識玩既係marketing...

利申: 前1+2 home制甩漆,陰陽mon苦主
唔計ram, mon 既解像度, 相機, 音質好多野都可以比較

1+ 既機我唔會叫抵玩, 因為佢只係將貨就價, 佢比多2 GB ram你, 然後係其他地方扣返你. 最明顯係前兩代又無nfc, aptx都竟然無. 雖然而家加返, 但呢代竟然仲係1080p amoled...除左係ram 多d, 多d rom刷之外, 又睇唔到佢比其他機有突出之處. 而且呢間公司最識玩既係marketing...

利申: 前1+2 home制甩漆,陰陽mon苦主

1+2 HOME 會甩漆?
老母咗就KO左張原裝貼

老母咗就KO左張原裝貼

[img]httpaglrfy[/img]

原裝不嬲都係易碎品
老母咗就KO左張原裝貼

[img]httpaglrfy[/img]

原裝不嬲都係易碎品

暫時唔知邊張全覆蓋會高質過原裝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞