OnePlus 集中討論區 LIHKG (7)

1001 回覆
19 Like 19 Dislike

Confirmed: OnePlus 5’s Display is Inverted – Likely Causes Jelly Scrolling
https://www.xda-developers.com/confirmed-oneplus-5-display-upside-down-likely-reason-jelly-scrolling/

要退貨趁早

講明啦 我Google pixel 上下倒轉睇都有呢個effect

呢個唔係qc問題,係個mon特性黎, 識睇既3/3T打如果你地180調轉部機黎睇,一樣會睇到效果

因為3/3T mon係冇上下掉轉

岩岩試左s8 180掉轉睇都有

其實你確定自己睇到Jelly scrolling?

真正情況係上下scroll就會發現畫面隨手指經過而變大變細, 係一睇就望到, 自己發現唔到基本上即是冇問題。

肯定係 只係冇條video咁誇

一掉轉180就冇呢個effect

冇記錯,條片係減左速,大約減左一半
肉眼睇到

識睇真係好易睇到

唔知佢用乜機拍出黎,我用左幾部機都拍唔到個效果

iPhone slow motion果啲
我試Twitter時, 開debug mode profile GPU rendering睇, 原來oneplus 5都有唔少frame drop

我懷疑佢用高frame rate 先影到

Confirmed: OnePlus 5’s Display is Inverted – Likely Causes Jelly Scrolling
https://www.xda-developers.com/confirmed-oneplus-5-display-upside-down-likely-reason-jelly-scrolling/

要退貨趁早

講明啦 我Google pixel 上下倒轉睇都有呢個effect

呢個唔係qc問題,係個mon特性黎, 識睇既3/3T打如果你地180調轉部機黎睇,一樣會睇到效果

真正情況係上下scroll就會發現畫面隨手指經過而變大變細, 係一睇就望到, 自己發現唔到基本上即是冇問題。

仲有 自己唔識睇唔到唔代表冇呢個effect, 但我唔會界定佢係一個‘問題’, 我覺得本身個AMOLED Display 係有正確方向咁display

的確算係一個問題喎,雖然唔可以叫做qc / hardware / software 問題,但我相信oneplus佢自己做個陣冇諗過會有jello effect出現,或者係根本冇深究到落去。
jello effect嘅出現影響左用戶體驗,已經係一個問題。

好似你所講咁 假設amoled係有一個正確嘅"方向"mounted
佢因為倒轉左嚟mounted而引發出 jello effect 已經係一個問題
或者 so called 設計缺陷會好D?
btw 我自己都覺得係因為倒轉左裝先會有
最唔明係點解 一部份機有 一部份機又冇 (或者輕微到察覺唔出?)
btw 我自己都覺得係因為倒轉左裝先會有
最唔明係點解 一部份機有 一部份機又冇 (或者輕微到察覺唔出?)

9成係班人唔識睇當冇事

不過睇唔到好過睇到啦

要退貨趁早

仲有 自己唔識睇唔到唔代表冇呢個effect, 但我唔會界定佢係一個‘問題’, 我覺得本身個AMOLED Display 係有正確方向咁display

的確算係一個問題喎,雖然唔可以叫做qc / hardware / software 問題,但我相信oneplus佢自己做個陣冇諗過會有jello effect出現,或者係根本冇深究到落去。
jello effect嘅出現影響左用戶體驗,已經係一個問題。

好似你所講咁 假設amoled係有一個正確嘅"方向"mounted
佢因為倒轉左嚟mounted而引發出 jello effect 已經係一個問題
或者 so called 設計缺陷會好D?

如果係冇指引講明正確擺既方向, 而oneplus決定要上下調轉佢, 成個責任都唔係oneplus 度,呢個會唔會係amoled display 特性之一 同烙印一樣
想問咁多位平時用開咩 wallpaper?
唔想部機山寨感:-利申: 3T

物似主人型呀巴打

求天氣app

求天氣app

Weather &Clock Widget
想問下,上網訂係咪香港都有保養,如果壞左香港邊到搞?,重想問下qc質素如何,之前one plus 系列會唔會玩一年到就壞??
想問下,上網訂係咪香港都有保養,如果壞左香港邊到搞?,重想問下qc質素如何,之前one plus 系列會唔會玩一年到就壞??

我唔想1年都未夠就壞左,好似asus果d咁
有冇巴打知仲有冇得買3T?好似聽講依家$2800買到?
有冇巴打知仲有冇得買3T?好似聽講依家$2800買到?

喺街應該仲有少量

但唔排除係大陸水貨刷oos rom

我唔想1年都未夠就壞左,好似asus果d咁

用緊one plus one答你
整電話好似要上番觀塘cs到
屌本身想買但係見到jelly effect即刻不了

正常使用下,呢到咁多用家都唔見有大問題喎

咁都唔叫大問題 我揸係手scroll兩野都覺眼花, 而家仲要講到op唔會fix, 未買既勸你諗清楚

咁都唔叫大問題 我揸係手scroll兩野都覺眼花, 而家仲要講到op唔會fix, 未買既勸你諗清楚

巴打點解唔退左佢算

巴打點解唔退左佢算

我即退! 退係因為間公司態度問題, 天線我都隻眼開隻眼閉, 再攪埋呢單. 最慘佢哋唔當一回事.....

巴打點解唔退左佢算

我買比家母用, 佢暫時未向我投訴我當冇事發生
或者咁講啦, 未必每個人一攞上手都察覺到有jelly effect, 不過察覺到既會對個觀感大打折扣
其實點解5個MOON要反轉黎裝 明明3/3T都正正常常

巴打點解唔退左佢算

我即退! 退係因為間公司態度問題, 天線我都隻眼開隻眼閉, 再攪埋呢單. 最慘佢哋唔當一回事.....

op以往作風都係當用家係狗咁撚
唔係有opensource同原生做賣點 真係無人會買
訂左但仲未dispatch, 有冇得退貨回水?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞