<因為EX 我成為左一個禿頭嘅毒撚 然後遇到一隻猫>

197 回覆
25 Like 10 Dislike
聽日會一次過出晒結局
主角有冇興趣同呀敏一齊減肥
哈哈 不過因為藥物而肥好似好難減架
會唔會出後記 eg 貓仙人點解會出現
66. 不知道的事

阿敏考慮左一段時間後就下左決定,亦有左我岩岩回憶大家討論結婚果一幕。只係之後我又見到,原來之後咁耐以黎阿敏一直都有偷偷陪我媽咪去醫院覆診,又不斷上網搵唔同嘅名醫希望有d可以幫到我阿媽醫病。結果皇天不負有心人,最後竟然真係比佢搵到個隱世嘅中醫,話可以配合氣功去醫癌症。而佢帶左我阿媽去睇後。雖然未至於痊癒,但至少就真係控制到個病情無惡化,癌指數仲慢慢下跌添,連醫生都話係奇蹟。所以我阿媽先仲一直可以健在亦令我完全察覺唔到佢有任何異常。

「原來阿敏背後為我做左咁多野係我唔知…」衣個時間我都開始眼濕濕,面對一個一直默默為你付出嘅人,你又點可能唔感動?

而除左咁,我發覺阿敏原來趁衣d時間都偷偷地問左我阿媽唔少關於我嘅野,例如我d日常喜惡,鍾意食咩唔鍾意食咩,細個嘅趣事等等。而係我地結婚後,原來佢仲有私下搵過我僅餘幾個中學同學,去想了解我嘅過去同嗜好多d,不過就叫佢地保密。

突然間,我諗返起唔怪得阿敏煮親嘅餸,好似從來無我唔鍾意食嘅元素,例如西芹、青豆甚至係比較特別嘅蝦、荔枝、菠蘿等等… 而每次有NBA直播果陣,佢都會專登返入房留返廳果部電視比我…

仲有一次

「阿祖,我見你有睇開籃球,近排我係Netflix見有套紀錄片係講一個籃球名星,仲話佢直程改變左成個Toronto衣個城市,反正我未去過加拿大,不如一齊睇下?」

本身我無點睇Netflix所以並唔知佢上左衣段紀錄片,但一聽阿敏講我就知衣套片個主角一定係Carter,於是就即刻同佢一齊睇左衣套紀錄片。套片確實係講左Carter點令其他人開始留意Toronto衣個城市同Raptors 衣隊當時仲係加入左NBA唔係好耐嘅球隊,係影片入面見到整個城市嘅氣氛都真係因為Carter而唔同左,亦勾起返唔少以前睇佢打波嘅回憶。

當時其實我真係以為係咁岩得咁橋,但衣家我知道係因為阿敏喺我d friend口中知道左我鍾意d咩所以特別留意關於佢嘅野。

除此之外,佢仲係阿偉佢地口中知道左有d地方係我好抗拒經過,因為衣d地方每次經過我都會好自然諗起Grace,例如我以前屋企樓下同Grace第一次約會個籃球場。當我接受左Grace以後都唔會返黎我身邊後,每次返屋企其實我都會刻意避開個球場繞路行返去。直至係第一次帶阿敏返屋企見我媽咪果陣,因為諗唔到咩原因要繞路,所以就逼住同佢一齊再經過果個籃球場返去。但喺我地結左婚搬左出去住後當我地第一次返我媽屋企食飯果陣,佢突然提議

「祖,個籃球場咁嘈咁多人,d波又成日飛黎飛去,其實有無路係唔駛經過佢? 」

「有呀,不過要兜一大個圈喎… 」我心諗左句”難得你咁講”,但個口就咁答。

「唔緊要呀~我都想行多幾步當減肥呀~」敏笑住口話。

自此,我地每次返我媽咪屋企,我地都無再行經球場果條路而係繞路而行。一直我又係無多諗,但衣家我又明白衣d全部都係阿敏對我嘅體貼同溫柔。

「原來阿敏背後為我花左咁多功夫去了解我,遷就我… 但我又為佢做過d咩? 我之前仲要嫌佢肥竟然想出軌….」 天上嘅我既心痛又內疚咁講。

然後好快又出現左一幕。

「做咩今日好似有d悶悶不樂咁呀?」有次我同阿敏食飯嘅時候見佢好似唔太開心咁所以問。

「無呀,岩岩睇完套台劇有d抽離唔到啫…」阿敏勉強笑左一笑後合。

「咁投入? 套劇講咩架?」我問。

「嗯… 劇情其實有d複雜,簡單講就係女主角因為男主角死左一直傷心自責,以後喺兩年後一次機會意外穿越左返去十幾年之前,但穿越左返去嘅佢並唔係十幾年前嘅自己,而係另一個同自己一摸一樣樣嘅女仔身上,同一時間係果個時空,佢遇到另一個同男主角又係一樣樣但係係另一個人嘅男仔,然後佢發現喺自己現實世界一直同自己一齊果個男仔,原來就係衣個男仔穿越左去未來…」

「好似好複雜咁喎… 所以係一個穿越愛情故?」我又問。

敏:「你可以咁講,但又遠遠唔只係咁…」

「你鍾意睇穿越故?」我其實對劇情興趣唔係真係咁大,所以轉移問。

「唔係呀,d穿越故黎黎去去都係主角後悔,然後就返去fix返d野,不論得唔得都好,感覺都有d千篇一律… 其實比起返返過去改變未來,我比較buy平行時空或者Marvel多元宇宙嘅概念。」敏答道。

「哦~ 點解?」敏今次嘅答案反而令我有少少興趣。

「雖然人一世總會遇到好多後悔嘅事,但如果可以返返過去改變有second chance,咁世界就無左果種獨特性,好多野好似都唔矜貴無意思咁… 而且返返過去,又係咪真係可以改變到過去? 我好懷疑…

再講回到過去其實我覺得從物理角度上係無咩可能,反而多元世界或者平行時空,係因為一d根本性嘅因素改變而引生有一d唔同嘅世界,我覺得有嘅機會反而比較大,始終其實我地唔難想像衣個空間外係可以有另一個空間或者世界同時運行緊…」敏一口氣解釋。

「都係嘅… 不過當你真係好後悔果陣,你難免都係會想有second chance去改變過去… 至於回到過去同平行宇宙嘅可能性,我覺得除非可以自己親身經歷啦,唔係就算佢真係存在其實對我地黎講都無意思嘅。」當時我無細想衣個問題,但衣家我只可以話對阿敏嘅前瞻性同分析由衷嘅佩服,亦更加無諗過最後自己真係有咁嘅機會去穿梳於唔同嘅平行時空。

「我其實成日都自己講,如果日日執著於自己失去左d咩,做人會好辛苦… 所以既然已經發生左,就唔好再成日諗以前喇…」敏答道。

「哈,咁我都明,不過講就易,做就難…」我有d不為所意咁講。

「但至少你應該要盡力去have a try… 如果你成日諗住唔得所以唔去做,咁就真係永遠都唔會得… 有時其實所謂嘅”做唔到”,”唔得”衣d原因,只係你用慣左黎合理化你自己唔努力去嘗試同放低過去嘅藉口。」阿敏嘅語氣有少少大聲左。

「嗯…」正如阿敏所講,慣性思維令我果刻並無點將佢嘅說話聽入耳,因為已經聽過太到次,潛意式亦令我深信自己係無可能改變走返出黎,但衣家我知阿敏當時應該係乘機想話醒我等我振作。

「不過頭先講開,你有無諗過衣個世界真係有平行時空,可能只係因為你某日一個唔同嘅微細決定,然後你個人生就會完全唔同左?」可能察覺自己語氣有d唔同左,阿敏平伏左一下後又轉移左話題。

我:「咁又無喎…」

敏:「其實只要你咁幻想諗下,你就會明白人生每一個決定其實都好重要,然後唔會再hea過生活…」

「咁點解你之前又選擇做過宅女?」我笑住問返佢。

「我選擇做宅女係因為我真係想過咁嘅生活而唔係hea囉~」阿敏笑住咁答返。

「但咁識唔到男仔喎?」我又問。

「So? 其實我完全唔介意,係我阿媽介意咋嘛… 」敏又答。

我:「所以你本身係唔想有另一半?」

敏:「又唔係嘅,緣份出現我唔會抗拒,但無我亦真係無所謂,唔會強求。」

我:「咁我地係咪算有緣呀?」

「其實呢,第一眼見你果陣我就有種感覺。」阿敏望左我一陣後答。

「咩感覺?」我好奇問。

「當時我覺得你身上有一種同自己一樣嘅氣場,我地應該係有d common嘅地方…」阿敏答。

「咁神奇? 可能都係一樣咁宅咁毒呀~」我笑住講。

「唔係衣d呀… 不過算啦,講返果套劇先,我覺得佢好睇,係因為佢真係唔係一般嘅穿越劇,而且入面d元素寫得好細膩,睇完真係好感動…」阿敏無繼續講落去,不過果刻嘅佢應該已經知道係因為我地一樣有段悲痛嘅過去,然後改變左一生。

「係咪真係咁好睇呀? 聽你咁講我都有少少興趣添~」比佢咁講完,果刻我對佢講套劇係有少少興趣。

「我唔介意同你一齊睇多次架~」阿敏笑住講。

「好呀,搵日呀~」

之後我雖然知道左個劇名,但慢慢就擱置無左衣件事啦。時至今日,其實我好似都無同阿敏一齊煲過一套劇甚至係一套戲,除左Carter段片…

至此,下面嘅世界好快就無再運行,因為已經同我衣刻嘅時軸重疊。

「好啦,衣個世界嘅片段我地都睇晒喇,好好整理下你係衣幾個世界見到同領悟左嘅野啦。」貓仙人目無表情咁講。

聽完佢咁講,衣個時候我都不禁閉上眼諗返之前經歷過嘅一切…
67. 奔向幸福

「我明白喇…」良久,我慢慢打開返雙眼。

「明白就好,咁我地都係時候分別喇~」貓仙人露出一個滿意嘅笑容然後講。

「多謝你… 多謝你比左咁多經歷我,修補左我唔同嘅遺憾,仲教識我咩先係最重要…」我衷心咁對貓仙人躬左個恭感激佢為我做嘅一切。

雖然以往我失去左好多,但如果我可以放低過去,唔再諗自己有幾不幸,唔再執著自己失去左好多野,其實衣家嘅我,仲有一個好好,好值得我去疼錫嘅老婆,我仲可以同佢過得好幸福…

然後強光一閃下,我發現我已經係返地面,前面仲係果條河,但隻黑貓已經唔見左。

「唔通頭先係我發夢?」雙腳重新踏回地上加上附近熟悉嘅畫面重現眼前,我都不禁疑問頭先經歷嘅野到底係真定假。

衣個時候電話響起,係阿敏打黎。

「敏?」

「祖? 你終於聽電話喇! 你有無事呀,突然消失左成日搵極你都搵唔到… 你係邊呀?」聽得出阿敏嘅語氣好擔心好焦急。

「我無事呀,只係發左個好長嘅夢,諗通左d野…」我諗返岩岩發生左嘅事。

「無事就好喇… 咁諗通左d咩?」阿敏鬆左一口氣咁然後問。

「諗通左我仲有好漫長嘅人生。」我笑住答。

「下?」阿敏唔明白。

「無野~敏,不如我地今晚出去食飯慶祝?」我無答佢然後提議。

「可以呀,但慶祝d咩呀?」阿敏帶住笑意同好奇咁問。

「慶祝我比人炒左,可以重新過生活~」

略作解釋再同阿敏收線後,我邊行邊諗返幾個平行時空,諗返頭先係佢地度各自得到嘅唔同得著。

第一個時空話左比我聽或者我傷心左咁多年,並唔係因為我真係咁鍾意Grace無左佢唔得,而只係我自己過唔到自己個心理關口,執著唔想放棄,不斷自我催眼自己好鍾意阿Grace無左佢唔得。而為左証明自己好鍾意佢,潛意式上我唔可以比自己有康復嘅一日。而當自己習慣左衣種感覺同想法後,就更加難走返出黎。但原來只要次序同位置換一換,個感受同結果可以好唔同。所以鍾唔鍾意,有時可能都只係自己一種嘅心態而唔係一個實在嘅fact或者parameter。

第二個時空話左比我聽原來一直以黎有個咁愛我嘅人一直係我身邊但我都唔知,仲激走左佢制造左另一個遺憾,不過亦因為咁佢得到左幸福,完美示範左比我睇原來有時學識放手,先真係可以行得更遠,遠離悲痛。而同時間亦令我明白原來有d人有d感情,一旦錯過左就真係任你點努力都無得再返轉頭,所以我地擁有時要學識珍惜,唔好比自己將來後悔,timing過左就係過左。

第三個時空話比我聽,感情係無得勉強,唔係話你努力就得。係無緣,任你付出幾多都無用,但真係有緣嘅,所有感覺又都可以發生係彈指之間。有時鍾意,真係一個moment或者巧合就可以產生。”有緣千里能相會,無緣對岸不相逢”,係老土但又真實。所以感情真係無得強求,唯有平常心隨時ready,等機會黎嘅時候自己可以捉得緊。

同時間Mabel嘅結局亦話左比我聽好多時因為得唔到所以我地會美化左自己想得到嘅事物,但實質上可能果樣野並唔係真係咁好,就好似佢最後雖然得到左我,但之後等待佢嘅就只係不幸嘅結局。所以有時我地都唔駛咁執著一d自己得唔到嘅野,話唔定自己衣家擁有嘅野其實已經係最好。好似其他世界入面我得到過好多我衣個世界入面曾經好想得到嘅野,FWB,女神,做player等等,但最後佢地嘅結局並不見得比我好甚至係更悽慘。

第四個時空比我感受到做player嘅感覺,雖然係好有快感,身體上亦好滿足,但其實並唔long lasting,人同樣都需要精神上嘅陪伴,兩者係要相輔相悉互補不足先得。而同時間有d錯,係你犯左後唔知幾時會報應返自己身上,所以有時得失唔可以只係睇一瞬間去衡量而係一個整體。仲有就係,兩個人相處坦白好重要,有時一個微細嘅大話就足以造就裂痕破壞兩個人嘅關係,然後越裂越大令兩人最後分道揚鑣。

至於第五個平行時空,主要係貓仙人想話比我聽,係我身邊有一個幾值得我去珍惜同疼錫嘅人,只係我一直沉醉過去而忽略左佢有幾好。既然上天讓兩個支離破碎嘅心相遇,我應該努力把握機會讓兩個心可以互相依靠修復。

愛可以係一瞬間,忘記可以係一輩子,但係咪忘記唔到就代表唔可以擁有幸福? 感情有時唔可以太執著,又或者執著唔係問題,但你應該執著嘅係自己得到左d咩仲有d咩,而唔係執著於自己失去左d咩…

「總算無浪費我一翻苦心…」同一時間,空中嘅貓仙人望住地上嘅史德祖講。

然後又一個強光一閃好快佢就去左另一個黑漆漆地方,好似一間大型暗房咁。衣個地方有好多唔同嘅螢幕,螢幕上全部都顯示緊唔同平行時空下嘅史德祖。細心一睇,當中有唔少畫面都可以見到佢幸福嘅笑容。

有無出軌所以佢同Grace 好開心咁一齊抱住個BB嘅畫面。

有同Mabel老左但仍然周圍環遊世界嘅畫面。

有同Cindy夫妻檔創立左間IT公司仲拎左唔少大獎嘅畫面。

有同Leanne結婚然後每次拖住Leann出街好多男人都用羨慕眼光望住佢嘅畫面。

有佢同Jessica一齊做左情侶同婚姻輔導員嘅畫面。

仲有佢同Cherry好開心咁帶住小朋友同隻狗去散步嘅畫面。

「其實喺好多個時空你都可以有好幸福嘅人生,但無論佢地幾幸福都好,同衣個世界嘅你都無任何關係,因為你始終唔係屬於其他世界。所以你唯一可以做嘅就係喺衣個世界自己諗通可以再次得到幸福嘅方法,放低過去嘅所有執著,不論係失去左或者得唔到嘅野,然後好好珍惜自己現有嘅野,咁你先可以再次抱擁幸福,唔係就只會繼續推開幸福自怨自艾唔開心咁過一世…衣幾段旅程就當係我答謝你係河入面救左我啦。」貓仙人望住唔同嘅螢幕,然後唔知係同自己講定同空氣講。

衣個時候,我腦入面突然有個感覺,然後又拎起左個電話打比阿敏。

「敏呀,食飯前不如我地去寵物鋪睇下? 」

「點解?你想睇咩? 」阿敏問。

「唔知點解突然間我想養返隻貓呀,你話好唔好?」

「可以呀! 其實我都想養返隻貓好耐架喇~」阿敏好興奮咁講。

「仲有一樣呀,今晚開始,一齊睇”想見你”呀…」

全故事完
68. 作者的話

史德祖嘅設定其實都算係我一個朋友嘅真人真事。中學果陣嘅佢高大靚仔,讀書同運動都算係叻果堆,所以本身個人都係自信滿滿甚至係有d囂張。但自從大學佢比個拍左好耐拖嘅女朋友飛左後,就完全變左另一個人,唔單只自信全失,個人都無晒生氣日日自閉然後變左個苦瓜乾咁。最慘係睇住佢由本身擁有一頭濃密秀髮到到兩年後變左做一個禿頭肥佬,而因為外表亦令佢本已經去到新低點嘅自信再受打擊然後漸漸變埋做一個自閉毒撚。轉眼間十多年過去,佢到現在都仍然係單身…

我算係同佢仲有聯絡傾到偈嘅朋友之一,前排有次有機會聽到佢剖白一d自己內心嘅感受。其實到衣家,佢話你問佢係咪真係仲好放唔低個ex所以咁,佢覺得唔係,只係太多年咁已經令佢變成左習慣,然後自己都再分唔清自己真實嘅感覺到底係點。再到衣家想重新振作,都已經有d有心無力嘅感覺。佢有試過玩交友app,但就keep住因為外表或者年紀比人嫌棄,根本無從選擇。

見住佢眼濕濕咁同我講好後悔自己浪費左之前十幾年青春仲攪到自己咁,再諗返以前識佢佢果種意氣風發,我都真係有種好大嘅唏噓感,然後就有左衣個故仔嘅idea。

作為過來人,我都曾經因為失戀頹廢過明白果種痛係有幾痛。到到中後期明明知道仲執著於一個已經唔愛自己嘅人係好蠢嘅一件事,但偏偏就控制唔到自己仲會去掛住佢,仲會幻想有一日可能有機會同佢復合,結果習慣左果種感覺後有時係會令自己更加難走返出黎。面對衣個困局,我地可以靠嘅可能就只有時間同自己有日突然諗通醒覺,又或者咁好彩有外來因素好似Jessica嘅出現咁。

成個故事嘅message我估都幾清楚我就唔再係度作咩補充,最主要都只係想帶出有時唔好咁執著,特別係感情,放下先可以繼續可以行落去。有d野我地已經無可能改變,所以唔好執著自己失去左d咩而應該執著於自己仲擁有d咩。感覺好多時都會呃人,唔好比自己沉淪同習慣,唔係就算幸福主動黎搵我地,我地都會不自覺咁將佢推開左,就好似阿祖初初差d就傷害左阿敏咁。

可能我一開始太著重每個世界d message所以寫得好平鋪直敍忽略左故事氣氛嘅營造,無咩高潮起伏位吸引唔到人睇落去,所以衣個故仔好似都算係我暫時反應最差嘅一個。

不過我都希望衣個平淡嘅故事或多或少可以幫助到一d仍然受失戀困擾嘅朋友。如果佢地可以透過衣個故仔得到那伯只係少少嘅安慰或者啟發,有日可以放低執著,好好珍惜自己現在仍然擁有嘅野走出困局,咁我就已經好心滿意足。

有時想要嘅野,未必係最好。如果有日你可以學識放下,你會突然發覺世界仍然好大,你仍然可以行得好遠去發挖更多值得你去發挖嘅野。唔係到到有日老左先後悔,就好遲架喇。我明係難,但我地必需要去努力嘗試。衣個世界從來無話無左邊個就生存唔到,我地愛人嘅同時,都要學識愛自己。除左為自己,我地都要為仍然愛我地,關心我地嘅人,早日走出悲傷重新過我地嘅生活。只有放下過去,我地先可以有機會奔向幸福嘅未來。

最後,好似電影咁預備左個小彩蛋比大家~
69. 後記

加拿大

晨早送完一對仔女返學後,Mabel返到屋企就坐左喺餐枱前一手拎住杯咖啡,一手喺電話掃緊IG。

突然間掃掃下,佢見到一個久違了嘅名字出左個新post

Joe1120

相片係一張從一隻黑貓背後影過去,感受到佢完全坐直晒正聚精會神咁望住佢前面個電視,而大光圈效果令個電視有d out focus。

“衣隻貓真係好鍾意睇電視~ 平時超高竇十問九唔應,一到夜晚陪我同老婆煲劇果陣就超有精神,只係識眼甘甘咁望住部電視…

#想見你大結局 #老婆無介紹錯”

「太好喇….睇黎你終於都可以走返出黎搵到屬於自己嘅幸福….」Mabel對住個電話自然自語道。

然後突然佢望實左幅相再用兩隻手指zoom大佢

「原來係你…多謝你救埋阿祖呀~」望住張相,Mabel露出左個會心嘅微笑。
有個小小彩蛋 其實都暗藏左唔少訊息係入面
貓仙人
多謝樓主寫呢個故呀 Follow咗你 等你遲啲出新故
樓主你有冇畀你個frd睇呢個故呀? 希望佢都可以搵到個好似阿敏嘅人
多謝! 我估會有新故嘅,希望至少可以寫多一個好d嘅故
我仲諗緊
等合適時間應該會
我都好希望佢早日可以搵到佢嘅阿敏
亦希望所有受失戀影響嘅人可以
其實個後記係少少受你留言影響諗出黎
多謝你由開始到結尾都一直支持!
期待你下個故
記得呀
上個故你話好多朋友覺得你識讀心
因為你好善於觀察
但有時又過份解讀左
應該無記錯?
多謝你用心嘅留言
其實我覺得每個人都真係有自己獨特嘅氣場
而氣場相近自然會容易吸引到大家
好似睇故都係
某d作家嘅故係會特別易有種共鳴感
如果我嘅故可以特別吸引到你
咁就太好喇~

好開心聽到個故對你有d得著或者幫助
我其實都係一個好執著嘅人
所以我覺得接受現實可能係自己最難學會嘅課題
而經歷教會左我有時幾唔想都好 都要逼自己去試或者做一d野
好似套yes man咁
當你慢慢有新嘅習慣 就會容易d放低過去 走返出黎
但如果永遠唔試乜都say no 咁就只會越黎越沉 越黎越難救 然後失去越黎越多
有時放過人 即係放過自己
不過講係永遠易過做好多啦...

個彩蛋其實包含左兩個msg
一個係點解貓仙人識咁多戲同電視劇嘅對白
一個係留低左Mabel都曾經受貓仙人幫助衣個可能比讀者自己猜想
因為佢最後有句 多謝你救‘’埋‘’阿祖
記得呀
上個故你話好多朋友覺得你識讀心
因為你好善於觀察
但有時又過份解讀左
應該無記錯?
多謝你用心嘅留言
其實我覺得每個人都真係有自己獨特嘅氣場
而氣場相近自然會容易吸引到大家
好似睇故都係
某d作家嘅故係會特別易有種共鳴感
如果我嘅故可以特別吸引到你
咁就太好喇~

好開心聽到個故對你有d得著或者幫助
我其實都係一個好執著嘅人
所以我覺得接受現實可能係自己最難學會嘅課題
而經歷教會左我有時幾唔想都好 都要逼自己去試或者做一d野
好似套yes man咁
當你慢慢有新嘅習慣 就會容易d放低過去 走返出黎
但如果永遠唔試乜都say no 咁就只會越黎越沉 越黎越難救 然後失去越黎越多
有時放過人 即係放過自己
不過講係永遠易過做好多啦...

個彩蛋其實包含左兩個msg
一個係點解貓仙人識咁多戲同電視劇嘅對白
一個係留低左Mabel都曾經受貓仙人幫助衣個可能比讀者自己猜想
因為佢最後有句 多謝你救‘’埋‘’阿祖

巴打你好好記性呀
宜家我都有遇到新嘅人,但好似總有啲舊嘅影子咁,又唔知自己做唔做到或者係咪真係適合
有遇到新嘅人已經好好
其實不論你又好對方又好 有影子都好正常
一齊得耐一定會比對方影響到
而新對象之所以吸引到你亦一定有你本身鍾意嘅特質
有時唔駛諗太多 唔係都係kind of執著
最緊要大家相處開心舒服

最愛其實唔一定係最後果個
可能係最岩timing 又或者最舒服果個先係
正如故入面所講 有時之所以係最愛 係因為失去左或者得唔到
唔係佢就永遠唔會係你最愛
岩岩追哂 Mabel 個人物寫得幾細緻
多謝支持!
成個故事入面其實Mabel應該係最多戲份嘅女角色
我亦想素造佢成為最令人喜愛嘅角色
不過落墨唔夠唔足以令大家產生到同理心
其實有產生同理心嫁
姐係貓仙人點黎
Sorry冇時間由頭再睇返
我估唔少人都有類似經歷 不過如果寫得再細緻d 大家共鳴感應該可以更強..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞