[Lingu] 嶺南大學討論區 (4) 一車車fm準備進場

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
Combined cert 534443 (選修中史文學) 20分
A1 lingu ba
A2 Ou ssdp general nursing
A3 lingu va
想問A1 擺 ba係咪穩過擺中文 因為比較想讀翻譯或者中文 但我英文又得3 擺翻譯驚太搏 所以擺ba 希望第二年可以揀返翻譯/中文讀
定係我20分搏入lingu ba機會都好微
麻煩大家俾啲意見小弟 感激不盡
博雅教
育成就一生
Combined cert 534443 (選修中史文學) 20分
A1 lingu ba
A3 lingu va
想問A1 擺 ba係咪穩過擺中文 因為比較想讀翻譯或者中文 但我英文又得3 擺翻譯驚太搏 所以擺ba 希望第二年可以揀返翻譯/中文讀

或者咁問 以我嘅分數 入到lingu邊一科會比較大機會?
A1 lingu ba
A3 lingu va

係 咁擺ok
A1 lingu ba
A3 lingu va

係 咁擺ok

多謝回覆 想問多句 如果 A3 轉lingu文研會唔會浪費咗個A3 希望唔好嫌我煩膠
A1 lingu ba
A3 lingu va

係 咁擺ok

多謝回覆 想問多句 如果 A3 轉lingu文研會唔會浪費咗個A3 希望唔好嫌我煩膠

睇你想穩d or 搏lo
博雅教
育成就一生

博雅教
育成就一生

呢樣真
有報到asso 拎左offer喇
呢段時間會諗諗假設有lingU eng offer會揀degree定asso 不過應該都係degree 份人懶底好怕到時去到asso上唔返U
考完以為冇份玩jupas 依加仲有啲唔真實
日校老師係咁叫我入OU話我拎住20分唔好咁大想頭 問一問同追左陣post個心都定啲
唔該晒巴打

入黎讀英文啦

巴打讀英文? 想問問大概學校生活係點 對呢科有咩評價
一早又見到班主任叫我讀OU
但我已經submit左 OU放左band C 畀我都唔讀去讀asso

係啊 其實我係asso入既
入lingu3.4cgpa 入其他u再高d 你要諗下你可唔可以入u20科都b+或以上啦 如果你想讀asso入返u

Lingu學校生活答唔到你,我比較摺 住hall,上堂,睇reading,寫paper,做下powerpoint咁囉,我得閒就會出街

呢科讀現代英文,讀近代英國文學小說,drama,詩,linguistic就讀phonetic(姐係ipa),sociolinguistic,psycholinguistic,讀下theory,分析下野咁。

評價 我覺得幾好啊 睇你鍾唔鍾意讀英文架姐 ,lingu英文系一定要去exchange,岩岩去完覺得好好玩 學校資助左好多,要比既錢唔多

反而我覺得ou就算吧啦,又比貴啲,又無hall,exchange都唔知有無機會。另外,non jupas要入ou 2.9左右就入到 你話入唔入啦?
呢段時間會諗諗假設有lingU eng offer會揀degree定asso 不過應該都係degree 份人懶底好怕到時去到asso上唔返U
日校老師係咁叫我入OU話我拎住20分唔好咁大想頭 問一問同追左陣post個心都定啲
唔該晒巴打

入黎讀英文啦

但我已經submit左 OU放左band C 畀我都唔讀去讀asso

Ou真係不了,嶺南好好多
唔該晒巴打

入黎讀英文啦

係啊 其實我係asso入既
入lingu3.4cgpa 入其他u再高d 你要諗下你可唔可以入u20科都b+或以上啦 如果你想讀asso入返u

Lingu學校生活答唔到你,我比較摺 住hall,上堂,睇reading,寫paper,做下powerpoint咁囉,我得閒就會出街

呢科讀現代英文,讀近代英國文學小說,drama,詩,linguistic就讀phonetic(姐係ipa),sociolinguistic,psycholinguistic,讀下theory,分析下野咁。

評價 我覺得幾好啊 睇你鍾唔鍾意讀英文架姐 ,lingu英文系一定要去exchange,岩岩去完覺得好好玩 學校資助左好多,要比既錢唔多

反而我覺得ou就算吧啦,又比貴啲,又無hall,exchange都唔知有無機會。另外,non jupas要入ou 2.9左右就入到 你話入唔入啦?

By the way補多句,識人22分,jupas個陣lingu比中文offer佢唔讀,最後入asso,gpa仲低過我,入左edu. 但佢好勤力溫書。 每個人適合既讀書模式唔同,你要諗下asso岩唔岩自己,同睇下啲科讀咩,例如要讀普通話呢啲通識科,自己會唔會完全唔識拼音,可以拎咩grade.
434454 geog hist
A1 lingu social science
A2 lingu cultural study
A3 lingu history
想問排成點
唔該晒巴打

入黎讀英文啦

Ou真係不了,嶺南好好多

Ching過來人
嶺南 運動教練及領袖學 hd 伏吾伏
434454 geog hist
A1 lingu social science
A2 lingu cultural study
A3 lingu history
想問排成點

冇問題
444443 bio chem (retaker)

a1 lu translation
a2 edu bed ict(pass左interview)
a3 lu philosophy/lu bba(rim)

淨係想入ugc 咁排穩唔穩陣?

唔好排translation認真

唔夠分定伏黎?

a2 edu bed ict(pass左interview)

唔夠分定伏黎?

唔夠分
讀緊 表示冇伏

唔夠分定伏黎?

唔夠分
讀緊 表示冇伏

好似好睇重中英有冇5
想讀lingu都咁難
想讀lingu都咁難

鬼叫你唔夠分
嶺南都有資格揀
嶺南大學持續進修學院 hd 點申學費資助
我想問下Fm 係咪開學先apply 資助?
想問下各位巴打嶺南d high dip 係咪冇得報喇?截左止未
a2 sosci
a3 bba
穩唔穩

嶺南大學持續進修學院 hd 點申學費資助

如果係申請政府果個 到時上學資處個網申請啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞