[Lingu] 嶺南大學討論區 (4) 一車車fm準備進場

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
真心講句
一係20分 中英冇8
一係19 中英有8
以上可以搏social BBA BBA(risk man) 溝草
如果冇就踏實D試下視研,hist,哲學啦
叫人試中英文系,translate係咪諗得太簡單
一係20分中英有8,一係21中英冇8先好試上面果3個系啦

20 中英有8
a2 sosci
a3 bba
點睇

撘單
20分 中英有9

a1 中文
a2 文研/哲學

a2應該入硬

但英文得3
可以嗎

都係果句 a1-2 搏啦
a3守好就ok
我覺得中文系好有機會
利申 個人推測
中英無8 4c1x19 搏唔搏得過溝草

同問 中4英3 4c1x 19
文院係咪一定中英冇8就不作考慮?

唔係 係大機會d咁解
如果你其他有* 甚至係有weighting ge科
咁會比較好

Socsci有無weighting?

好似數學英文
自己google啦下次
上網呢d寫得好清楚

英文數學通識 呢三科

Thanks

問多最後一次啦

633444 (bio hmsc)4c加1 20分 b5 21分
a1 lingu 中文
a2 edu psycho
a3 ou general nursing sssdp

問兩個問題
1.以上穩唔穩?
2.ling u 哲學(4.05)文研(4.04)社科(4.13),我a1係咪應該簡lu最低分個d?

我唔知今年情況
a1應該可以一戰掛 搏下無妨
但係a3好似唔穩 2年前我fd 21入ou nursing
加上近年咁多人吹捧nursing 我驚爆
唔知今年點 可能轉下a2好d?

其實係一個喜好順序
最穩嘅我會放a2
咁a1 中文
a2 中研定社科定哲好?

文科好似好d?
咁可以俾你個中文5* 乘大d
因為socsci好似有英文數學通識加乘
20 分 你language咁好
冇必要入嶺南糟蹋自己
除非你特別喜歡嶺南英文系
如果唔係asso 你努力dd 識多d學霸gpmates
咁就可以輕鬆入返好d ge大學

Trans U機會係唔係唔大 ?
我原本係想入city eng
53434 哲學定視研機會大啲?
冇必要入嶺南糟蹋自己

唔大 一定細過asso 入u
所以諗清楚
入左嶺南你再quit
你又曬一年時間等jupas
唔甘心騎牛 日日碌入屯門嘅(睇#1)
就唔好入黎曬自己時間啦

睇weighting 好似兩個都係x eng
我覺得兩個一樣
冇必要入嶺南糟蹋自己

唔大 一定細過asso 入u
所以諗清楚
入左嶺南你再quit
你又曬一年時間等jupas
唔甘心騎牛 日日碌入屯門嘅(睇#1)
就唔好入黎曬自己時間啦

好我會再考慮清楚
唔該晒巴打

我覺得兩個一樣

我見到視研中文都計weighting,哲學淨係計英文,咁係視研比較有機?

我覺得兩個一樣

我見到視研中文都計weighting,哲學淨係計英文,咁係視研比較有機?

咁照道理係

我覺得兩個一樣

咁照道理係

咁我揀視研,thx!
想請問吓lingu non-jupas year3係咪只收親生仔

唔係
A2 Eng 穩唔穩 好想讀英文

應該ok
A2 Eng 穩唔穩 好想讀英文

穩啊應該
btw
巴打你d core科都幾好
有冇諗過報asso上返其他u ge 英文系?

有報到asso 拎左offer喇
呢段時間會諗諗假設有lingU eng offer會揀degree定asso 不過應該都係degree 份人懶底好怕到時去到asso上唔返U
考完以為冇份玩jupas 依加仲有啲唔真實
日校老師係咁叫我入OU話我拎住20分唔好咁大想頭 問一問同追左陣post個心都定啲
唔該晒巴打

入黎讀英文啦
444443 bio chem (retaker)

a1 lu translation
a2 edu bed ict(pass左interview)
a3 lu philosophy/lu bba(rim)

淨係想入ugc 咁排穩唔穩陣?
444443 bio chem (retaker)

a1 lu translation
a2 edu bed ict(pass左interview)
a3 lu philosophy/lu bba(rim)

淨係想入ugc 咁排穩唔穩陣?

唔好排translation認真
atuhk見到social science上年收左個34544
唔撚知真唔真

20分上年有好少部分可以碌入黎

上年其實都收咗幾多20分
bba同文院都有啊

利申 聽人講
top 10 liberal arts school in Asia (Forbes,2012)
top 10 liberal arts school in Asia (Forbes,2012)

第9
有報到asso 拎左offer喇
呢段時間會諗諗假設有lingU eng offer會揀degree定asso 不過應該都係degree 份人懶底好怕到時去到asso上唔返U
考完以為冇份玩jupas 依加仲有啲唔真實
日校老師係咁叫我入OU話我拎住20分唔好咁大想頭 問一問同追左陣post個心都定啲
唔該晒巴打

入黎讀英文啦

巴打讀英文? 想問問大概學校生活係點 對呢科有咩評價
一早又見到班主任叫我讀OU
但我已經submit左 OU放左band C 畀我都唔讀去讀asso
文學3
Ba 4
好想讀中文
A1 中文
A2 BA定文研 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞