[Lingu] 嶺南大學討論區 (4) 一車車fm準備進場

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
444(3)533 m1 chem bafs
Ling u bba同soc sci有冇機

有理科做咩唔揀其他 eg city cu engine果d
應該入到ge
最多應該都係second round掛

利申唔熟理科收生計分
真心講句
一係20分 中英冇8
一係19 中英有8
以上可以搏social BBA BBA(risk man) 溝草
如果冇就踏實D試下視研,hist,哲學啦
叫人試中英文系,translate係咪諗得太簡單
一係20分中英有8,一係21中英冇8先好試上面果3個系啦

英文系唔知
但翻譯 中文都係比較受歡迎
文研係文院制度都幾好 但係dse好似唔係幾中意
另外 學巴打話齋
冇8分讀上面d科 讀死你
History好撚難讀 好撚多paper做 完全辛苦到仆街

召喚會員Meisrubbish
中英無8 4c1x19 搏唔搏得過溝草

同問 中4英3 4c1x 19
文院係咪一定中英冇8就不作考慮?
問多最後一次啦

633444 (bio hmsc)4c加1 20分 b5 21分
a1 lingu 中文
a2 edu psycho
a3 ou general nursing sssdp

問兩個問題
1.以上穩唔穩?
2.ling u 哲學(4.05)文研(4.04)社科(4.13),我a1係咪應該簡lu最低分個d?

我唔知今年情況
a1應該可以一戰掛 搏下無妨
但係a3好似唔穩 2年前我fd 21入ou nursing
加上近年咁多人吹捧nursing 我驚爆
唔知今年點 可能轉下a2好d?
真心講句
一係20分 中英冇8
一係19 中英有8
以上可以搏social BBA BBA(risk man) 溝草
如果冇就踏實D試下視研,hist,哲學啦
叫人試中英文系,translate係咪諗得太簡單
一係20分中英有8,一係21中英冇8先好試上面果3個系啦

20 中英有8
a2 sosci
a3 bba
點睇

撘單
20分 中英有9

a1 中文
a2 文研/哲學

a2應該入硬
A2 Eng 穩唔穩 好想讀英文

穩啊應該
btw
巴打你d core科都幾好
有冇諗過報asso上返其他u ge 英文系?

唔係 係大機會d咁解
如果你其他有* 甚至係有weighting ge科
咁會比較好

唔係 係大機會d咁解
咁會比較好

Socsci有無weighting?
lu hist 個科中史有*係咪都唔會加分

但你其他科點?

唔係 係大機會d咁解
咁會比較好

好似數學英文
自己google啦下次
上網呢d寫得好清楚

但你其他科點?

但你其他科點?

哎呀 差在中英文

唔係 係大機會d咁解
咁會比較好

好似數學英文
自己google啦下次
上網呢d寫得好清楚

英文數學通識 呢三科

穩啊應該
btw

有報到asso 拎左offer喇
呢段時間會諗諗假設有lingU eng offer會揀degree定asso 不過應該都係degree 份人懶底好怕到時去到asso上唔返U
考完以為冇份玩jupas 依加仲有啲唔真實
日校老師係咁叫我入OU話我拎住20分唔好咁大想頭 問一問同追左陣post個心都定啲
唔該晒巴打

但你其他科點?

哎呀 差在中英文

照搏下 都知+埋6分機會差d

穩啊應該
btw

有報到asso 拎左offer喇
呢段時間會諗諗假設有lingU eng offer會揀degree定asso 不過應該都係degree 份人懶底好怕到時去到asso上唔返U
考完以為冇份玩jupas 依加仲有啲唔真實
日校老師係咁叫我入OU話我拎住20分唔好咁大想頭 問一問同追左陣post個心都定啲
唔該晒巴打

20 分 你language咁好
冇必要入嶺南糟蹋自己
除非你特別喜歡嶺南英文系
如果唔係asso 你努力dd 識多d學霸gpmates
咁就可以輕鬆入返好d ge大學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞