試當真(黑鏡)(修/豪/賢/熙/臻/慈/欣/其/忻/孝) (50)

1001 回覆
21 Like 205 Dislike
我唔知我哋係唔係同一圈子啦亦唔知我哋應該係喺邊一個圈子,試當真觀眾?會員?連登用戶?
外間有咁多負面印象,係咩原因,放風嘅人刻意抹黑?你係唔係想鬧鳩sir?
而最慘係咩,最慘係你話自己係同一圈子,照道理你比外界更清楚當事人嘅為人,但係你竟然有份講坊間流出嘅就係事實。

外邊輿論你一係就幫手矯正,唔想落場嘅就一係出少句聲。
加把聲「係囉係囉」對件事,乃至對社會風氣,毫無意義。
佢應該都係識佢地內部既人,
睇返串討論 佢好似接受唔到普遍大眾眼中既'事實'同佢圍內既'事實'不符合

老實講 我地大眾唔係當事人又唔係有咩record睇, 聽二手資料唔會個真正既'事實'係點 你聽一對情侶分手原因都可以有幾個版本啦

想人地認同你既講既真相唔該做好啲PR,
一係就好似MC咁,完全唔care外界講咩
吓吓圍爐覺得清者自清喺個社會係唔work

同埋想睇試當真死就唔會講咁多,唔洗起晒鋼
點為之內部,訂閱咗?做咗會員?買咗NTR? 員工?本人?

普通人角度係唔係必然正確?

Caca分手唔對外講有冇問題?
檸檬茶事件時兩個人冇拍拖得唔得?
之前冇事/曖昧緊,係唔係代表依家唔可以喺埋一齊?

而你作為絕大多數人嘅其中一個,咁你覺得佢哋為人、喺埋一齊呢件事係唔係坊間形容得咁差

呢度係討論區吖嘛,討論下囉
不要甚麼都上連登
不要上連登

基本邏輯
根本呢句嘢就冇貶低過連登
都未講到文本上係批評緊豪哥個角色錯信哂三台資料
然後你班on9就抽秤哂豪哥嘅說話同修嘅說話
理解能力堪憂
呢點我同意
但係呢件事上面我覺得佢哋有少少無辜
咁你就無辦法證實你等於絕大多數人
而我唔覺得外間睇法真係有咁不堪
連登可能係
一直冇人講過普通人角度係必然正確啵
點討論阿,都唔係focus喺人地論點
所以我一直都覺得大眾太快落結論
明明只係揸住小小證據 (呢件事上面我甚至覺得所謂嘅證據只係穿鑿附會)就覺得件事就係咁
大佬呀,唔係嚴到十成十先可以講嘢,但起碼都七八成先啦

但係呢個其實係社會風氣嘅問題,改善風氣由你我做起先係上策
我無起晒鋼可能係文字無感情,我盡量加返啲表情
我相信呢度大家都係會思考嘅人,唔係就唔會講咁多
Sorry 你係唔係講多次個論點?再傾下
呢句都同意
你覺得大眾要幾時先知自己知道七八成,先可以講?
我唔覺得呢啲係風氣,係nature黎
藉口去掩飾、不念舊 有冇例子
當fans臭四 應該fans睇法最能夠作準
我相信fans唔會同意
咁陳三你都算係試當真內部喎
幾時先知都係好問題好似Johnny Depp單嘢咁,好撚癲

但係依家個情況係,呀A睇完鳩SIR出POST,就話游狗點點點
游學修出嚟講嘢,呀A就話我先唔信游狗點點點
咁呢個情況應該點改善斷估都唔係游學修一個人解決得到
唔通又要交比時間去解決
我覺得觀感嘅嘢係冇得好拗
觀眾係冇需要做功課
覺得係就覺得係
唔鍾意就係唔鍾意
但單憑觀感就去屌去中傷去攻擊就唔係好事
佢講過改變乜?
連登活躍人數保守估計大約十幾萬人,未計cd Ron
以呢個數做前設,用連登黎睇網民既主流睇法係有一定既指標,我當佢未必係true, 但都算valid。就算唔係絕對地大部分,都仍然有一個大population,而且輿論係會由睇過既人喺作地既社交圈子再傳出去。

然後游狗一句唔係就直接否定咗呢個前設,但唔提出一個統計既數據肯定,就算以個人經驗作統計都會存在sampling bias,亦冇提出一個合理既對論證明係valid。

Btw 一句唔係ban埋黎仲更加突顯果種自負
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞