2022搵教席討論區(4)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
巴打thx咁冇問題 諗下點同老細講先 我覺得長遠DAT係有用 EDB文件睇唔到佢會摺 所以希望到時收我 洗唔洗好似Va咁要睇profile架?
試教係唔係通常會提供埋電腦+投影機 去show ppt?
多唔多學校只提供白板
唔記得問清楚
真?但係佢有金工,木工,你冇讀DT咁點入工場?
其實就係揾唔到,先問啲讀過既人,因為edb有文件寫限制什麼人教dt的
我真係才疏學淺 有咩文件講要有咩限制?
觀乎279A 睇埋學校工場安全守則 我都唔見有提到
我講CMWT就係要你所講嘅限制
當WT都無埋 我就唔知你啲限制邊度嚟

你自己話兼教呢科 但你又無所謂嘅牌
阿老師你唔問返學校去考究自己點解可以「無牌」都可兼教
都可以請教CDI Tech Ed 嘅CDO
俾埋條link https://www.edb.gov.hk/en/curriculum-development/kla/technology-edu/contact-us/index.html
打返去問,間間啲設備唔同

基本會有電腦同投影機
佢講佢係兼教啫, 應該有個DAT主任, 出咗意外 佢食曬咪得囉。 係冇話過教DAT要有特別咩嘢牌。 係最主角工場邊個來管理, 各位老師責任重大, 教育局亦都有一啲課程, 畀要管理工場嘅老師修讀。
佢講佢係兼教啫, 應該有個DAT主任, 出咗意外 佢食曬咪得囉。 係冇話過教DAT要有特別咩嘢牌。 係最主要月睇工場邊個來管理, 果位老師責任重大, 教育局亦都有一啲課程, 畀要管理工場嘅老師修讀。
留個名學嘢先

自學/ Engine background/ 跟個大佬學
dt pgde都唔會教你金工木工嫁wo
我意思係你冇牌既話係只可以教DAT, DT教唔到的
試過一間比iPad/ 電腦連projector
又試過自帶電腦
金工木工已經係上一個年代
呢個年代已經係用3D printer,CAD,電子野
我五年前中學畢業已經冇咗金工木工改做畫圖同arduino
多謝各位大大同offer god成功拿下offer 了
老老實實,如果課管唔掂,就算band 1學生你都會搞唔掂,我諗你要改善左自己先,唔可以一味希望學生乖,唔係一個曳仔足以玩死你

搵工黎講,就唔建議你搵band 3啦
可唔可以分享下 考試難唔難
下年都想報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞