2022搵教席討論區(4)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
Second in要平日日子堂上試教一堂 要請假 點取捨
直接入正常班房?
Yes
想轉工就直接請假
有無同工收到地理offer?
好心儀?

但係我最近先請完假好似好難又請
我已經係t 唔知點再請
呢位巴打好老實,苦口良藥。課管能力係比科目知識更重要既能力,着實鍛鍊的話,咩band 都好,會effective 好多。

而家啲細路真係好少以前AL坐係度唔出聲但係自己有目標會温會問,變相課管係更重要,band 1都係。
冇考試,直接intewview一次,難就唔難,但公務員嘛,問得好「全面」
唔好覺得請假係有問題先,你調好堂,改好功課做好野,咁咪試下請囉。

喂大佬呀,我要揾工嘛,我一年合約嘛,咁你學校比個perm我,我咪唔洗揾囉,為學校為教育,我都要食飯先有精神架,我老豆老母咁辛苦養到我用知識回饋社會,咁我ensure自己出年可以貢獻社會先得架。

我以前會調好哂堂,然後作個藉口事假去見工,咁我平時又會留到七八點改簿,department野有早冇遲,學校都好難抽秤我。至於密唔密,一個月兩次到,我又冇乜內疚感既,又唔係去左玩唔做份內事。
我都試過一劑 好考提問技巧
介唔介意分享下你本身有幾多年教學經驗 我資歷好淺 但都想試下
其實我係幾年前報既,果時係六年經,但果陣個市冇而家咁旺,好難揾perm,所以AEO(T)可以比番你原本人工對perm左想轉校其實好吸引,都有好多合約左幾年比人炒左要揾工,佢地人工高左冇新contract肯請,競爭都好大。

但呢幾年冇呢支歌仔唱,全世界難揾人,個牌面靚啲FG即有perm,你見到AEO(T)都唔指定有三年經先報得。所以唔需要太擔心,報下試下,你要預左佢會問一啲課程、政策之類既野,見之前温定書就得。
[url]係咪要簽左先知派邊間?如果派好遠或者b3係咪一定要做3年先可以轉[/url]
有冇人收到AEOA既interview,今年好似唔洗written直接interview?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞