Netflix 將提供平價廣告Plan 增加收入搶救倒退業績

180 回覆
6 Like 354 Dislike

影片串流平台龍頭 Netflix 出現近十年來首次付費訂閱人數下降,面對低迷業績,Netflix co-CEO Reed Hastings 早前在財務報告會議上,宣佈將推出含廣告播放的訂閱方案。

Reed Hastings 在會上發言指,Netflix 現在對提供含廣告的訂閱方案持開放態度,新方案將會提供較低的訂閱費用,但同時會插播廣告。

此前,Hastings 一直反對在 Netflix 上加入廣告,在 2017 年的一個會議上,他更表示 Netflix 並不適合與 Facebook 及 Google 等平台在廣告產業上競爭。

而 Hastings 在會議上重申,關注 Netflix 的人都清楚他一直反對廣告的「複雜性」,而他亦很喜歡訂閱的「簡單性」。然而,他認為給予消費者多一種選項,可選擇容忍廣告從而換取更低價格的服務,此舉十分有意義。

同時,Hastings 亦指公司會嘗試未來一、兩年內研究及訂立新訂閱方案的具體內容。

在早前 Netflix 公開的 2022 年首季業績中,Netflix 在美國及加拿大地區合共流失約 60 萬名訂閱用戶,更預計在第二季全球用戶將再下降 200 萬人。
訂閱就係唔想睇廣告
有廣告同啲大陸網有咩分別
比錢仲要睇廣告
好多基層都想睇netflix
買少啲拍少啲垃圾片咪有利潤囉屌你老未又喺到度縮
等睇直線下跌
好自然會閃,冇咁多時間浪費幫你看廣告
弱智
好難支持你嫁喎,n字果d戲咁撚爛
佢指出平plan但有廣告姐,對現有客戶無影響
平plan=一個願打,一個願捱
廣告plan即係幾錢個月?$28?
一早要啦等到冇晒高質劇先出
第一n字頭d戲同劇都爛到傻
第二勁多經典野都搵唔到
好多基層用支那網免費睇
已經好多垃圾片
仲要加廣告真係死快啲
又唔係全部既
不過9成係爛
俾錢睇廣告
2022年仲有$63 480p plan cls公司
480p睇爛戲 再加廣告
用緊78 plan

佢一加廣告我就即退

到時真係冇嘢睇
只係加多個平價plan
唔想睇廣告咪買貴d果個
真心蠢,難搞
影視,故事呢啲野仲賺錢既有版權,又唔識大搞發展副產品,整d 熱門ip 出嚟cap水
早年做起咁多hit劇
整下小說,漫畫,figure有排賺
可能有,但未聽過
睇韓劇仲迫人睇廣告
其實只係少咗啲俄羅斯用戶,變咗用戶增加不似預期

但都差唔多訂閱人數到頂架啦,依個世界仲係邊度爆啲人俾佢新增加。

除非長期有啲好好質素嘅劇長期keep住啲人,唔係啲人悶就cut架啦

講嚟講去都係節目質素,但個CEO關注點係點增加收入,乜諗啲賣廣告呀,唔俾共享Account。
佢應該開成人頻道, 咁股價升1000%都唔係問題!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞