我隻貓右眼好似出左事

20 回覆
6 Like 0 Dislike
是咁的,明明佢尋日仲好地地, 今日出完街返屋企例牌同佢深情對望果陣發現佢隻右眼好似怪怪地, 燈光下有啲綠色反光, 之後望真啲佢個角膜好似有啲混濁, 同左眼比好明顯睇唔清虹膜既紋理, 眼白紅根好嚴重, 想問下有冇人知佢發生咩事

已經book左獸醫聽日去睇

正常左眼

問題右眼

好明顯右眼有問題

睇下佢幾得意, 好擔心啊

有冇人有經驗可以答下我
青光

應該冇咩可能一日內發展到咁
係咪你平時冇留意

我日日都同佢對望好多次, 所以應該唔會平時冇留意, 係今朝我女朋友發現佢隻眼怪怪地, 佢仲未趕得切同我講我就發現左
主人龍體欠安啊
有過濾性病毒,去獸醫度滴 D 藥水再照紫光燈就睇到,冇得根治,好似人 D 泡疹病毒。
有過濾性病毒,去獸醫度滴 D 藥水再照紫光燈就睇到,冇得根治,好似人 D 泡疹病毒。

但佢係家貓由細到大都冇出過街, 連屋企門口都好少行近
幫推
幫推

連登有愛

人會帶入屋架嘛但係
冇人理

忍唔住帶左佢去24/7既動物醫院, 等緊, 希望佢冇事

人會帶入屋架嘛但係

都有可能
樓主點呀
唔會有生命危險,D病毒潛伏係神經末稍,抵抗力差時會返發,留意多 D同早 D滴抗病毒眼藥水就可控制。
樓主點呀

update返, 醫生話佢隻眼係外傷, 眼角膜損左少少, 有機會係玩既時候整親或者自己抓到自己

同埋佢有少少上呼吸道感染, 但已經係差唔多好返, 只係有啲牙肉紅腫, 藥都唔洗食

啲病毒有可能係朋友隻貓度傳比佢, 都係啲好常見既病毒, 未完全病發就已經好左(佢齊曬針, 各位記得帶主人去打針)

而家每日隻眼要搽藥, 3-5日就會完全康復

唯一問題係張bill, 係澳洲, after hours要額外收300aud, 埋單差唔多400aud
樓主點呀

update返, 醫生話佢隻眼係外傷, 眼角膜損左少少, 有機會係玩既時候整親或者自己抓到自己

同埋佢有少少上呼吸道感染, 但已經係差唔多好返, 只係有啲牙肉紅腫, 藥都唔洗食

啲病毒有可能係朋友隻貓度傳比佢, 都係啲好常見既病毒, 未完全病發就已經好左(佢齊曬針, 各位記得帶主人去打針)

唯一問題係張bill, 係澳洲, after hours要額外收300aud, 埋單差唔多400aud

錢財身外物, 貓貓無事就好
樓主點呀

香港好似都係咁貴?
貓貓平安就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞