劉珈汶:有案在身、踢過保或抄過身分證嘅人回港被捉,希望各位待重光之日回家

90 回覆
107 Like 4 Dislike
【重要經歷分享】#打算回港朋友注意⚠️
應該不是第一次發生,希望大家不嫌長氣聽我講多次。
朋友最近從亞洲熱門旅遊地點回港,甫踏出飛機門通過接駁天橋,身後便傳來尖叫聲,只見一群身穿便衣、佩戴證件及對講機人士將一名年輕男子制服並捉走。在此之前,原來亦已有數名同機青年被「逗」。
雖不知該男子被捉走原因為何,亦未能全然確實與以前曾經有案在身、踢過保或抄過身分證有關,但因在這邊聽到不少朋友打算「過一排」回港探親,或許離開消沉抑鬱、撕磨意志的地方使人鬆懈,必須要提醒大家 — 風險仍在。
公民社會被強行瓦解,對被捕手足的支援已不勝負荷,願身負風險的各位看在牆內正承受苦難的手足份上,忍一忍,待重光之日我們一起回家,好嗎?

P.S.: 已確實非單一事件,有朋友分享其身邊朋友於不同時間從不同國家回港均在禁區被警察逗,語氣不佳地問得徹底,行李亦被搜得仔細。請各位考慮回港時務必衡量風險。

https://twitter.com/carmenkamanlau/status/1515499508221755393?s=21&t=I6mPW90GJTRqr_QX5UEi3Q
依家只會越黎越強硬

成個國安處
好多成年人都無錢移民
留係香港至少唔會餓死
點都要定期交數
冇人接濟嘅咩?成日上國會嗰啲國際線呢?出書嗰啲呢?
做乞衣都唔應該返黎
點會呀
外國咁好 點會無錢
唔明點解啲人走咗去外國
仲要返香港
有啲人成日以為自己無事
事實證明
廢青無論去咩地方
都唔會生存到
坐監梗係唔會餓死啦
歐美做難民福利仲好過移民
衰極都唔洗瞓街
小數返黎應該係以為無事想返睇唔開唔慣etc

應該係台灣逼返黎衰既多
你知台灣講一套做一套架啦
天堂有路你不走,地獄無門闖進來
唔好再妄想可以返來……..
即係叫人唔好返

留得喺香港全部都係守株待兔式抗爭,光復到都一樣比人食住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞