做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
大大,想問喺公司,幫老細做:
1.網頁seo優化追google排名、2.傾下d優惠計劃、3.砌下d 網頁排版呢d
4. 寫好多網頁文字介紹唔同產品嘅分類
算唔算digital?
我都唔知自己嘅定位喺咩,好似好廢又無咩野做到。

btw公司做電商,賣product。
我都係有成功感1同2但係in house真係乜都學唔到⋯⋯連基本隻post落ad我都係射係vendor做
in house直踩25個都試過
點溝mk martking
咁fresh又唔係無野學,梗係做耐D, 至少2,3年先走。

有野學都1年走,咁將來又去左無野學嘅公司點算?

而且我個人黎講見到未夠2年就跳走嘅candidate會有保留雖然我好明想快D加人工嘅心態,但都係唔好太心急好D.
明白 本身只係諗住驚做得太耐俾人感覺好似又唔上進咁
都可以算係Digital, 但更似all rounded多D.

你點做SEO?
唔高

不過過咗標準連登仔
咁呢D真係要走

當然你都可以向Vendor了解下佢哋點落ad, 點做targeting, 點做re-targeting
個人認為無4年都唔叫耐
感情問題一律建議你揾其他人問,我唔係合適人選
成日sell我 其實我只係想識靚腿mk妹
特定關鍵字、特定次數
寫特定字數嘅文章
圖字咁

然後meta、seo title setting

好似唔係d咩特別seo技巧

你點睇
同埋唔好撞d關鍵字
page
分類page
product page
無strategy鳩砌=admin
有strategy吹到啲野=digital

想分享吓,當年小弟fg入咗間中型公司做in-house mkt,間嘢都叫上市公司。
我主要負責寫post、跟banner同edm,但個呀姐係唔識digital,俾新嚟嘅dept head炒咗。之後返嚟嘅新呀姐係做agency出身,佢開始教我睇GA,我先叫so call開始到真係識啲digital嘢 依家轉咗幾份工,再識埋用啲martech同埋data analytic tools

一開頭如果跟到個識digital嘅team head會行少好多冤枉路
我都同你有同一困惑,依家踏入middle level,諗緊條path點行。因為我係做digtital,都諗緊係咪行得mass啲定係focus喺一範,因為我麻麻地做social呢類,想focus做performance跑數,但壓力就會大,成日會俾上面捽數
有咩出奇,viutv、hktvmall呢啲成日都ot到好夜架啦
做左幾多年
即係幾多?
做過商場mkting,忙到仆街,樓主點睇商場mkting?

同埋唔明點解mkting多數都係女人做manager或者director
我宜家同你好似啊,我部門其實冇乜人做過agency,宜家我地大部分野都掉哂俾agency搞,我就直情唔係跟個個

我想問你係做咩位置或行業先學到martech 同data analysis野?還是真係要上咩堂睇咩書?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞