做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
想問作為一個in house marketer,你覺得career path應該認識範疇闊定係專精一樣比較好?

因為專精一樣,例如Digital,好似可以快啲人工高啲,不過好似係呢幾年疫情先興,過幾年又唔知會唔會啲人做返offline多,二來digital呢行日新月異要學好多嘢,唔知會唔會好快俾人淘汰,係咪年年都要上堂學嘢

但如果認識範疇闊,頭果5年10年好似人工通常差同年一折,但長期升上去就比較有用,因為到時每樣都有經驗比較有利做管理層

本人雖然都想人工有進步,但唔想生活太辛苦,可以間唔中chur下,但唔想日日OT俾人捽,想知做得呢行管理層係咪一定好chur?
PR 路過留名
雖然In house 人工以market 黎講已經算好
但做左幾年覺得好冇滿足感
寫冇人care嘅稿/搞event 幫公司打飛機
服侍啲已經同市場脫咗節嘅老闆上司
望住啲老細 都係鬥捱吹水呃人上位 之後尸位素餐

巴打如果身邊有曾經做marketing嘅同行
佢地轉行轉咗咩 唔想做過世但係又冇咩頭緒
Marketing上到40K咩
佢咪話咗睇人
自己之前做過工程嘅sales, 而家轉咗行做marketing sales

我啱啱入咗間digital 為主嘅agency 做sales, 主要都係因為自己覺得marketing 幾好玩咁, 我做sales 又叫有佣

想了解吓呢行嘅sales 前景如何
點先為知一份好CV?
入行4年 25K 想之後轉得更好學野
如果background還好 (講唔上差果隻)
又做開sizable company/少有名氣的公司
應該 50k x12 先係第一個天花板?
其實依家的普通Digital marketing position有比其他範疇的marketing 人工高D咩

點解我入行以嚟從來唔覺

至於你話digital marketing興咗幾耐
呢行十年前已經成咗型

小弟岩岩畢業果陣跟果個老細就係第一代DM人,講緊佢哋上位果陣全世界仲係玩緊yahoo / msn / sina / direct web banner + 新興的第一代social media
我自己覺得前景麻麻,升得唔算快,而且唔算有太多好揾錢嘅公司。

但Junior Grade入行見識下都唔係壞事。
其實你講嘅野已經好正確,周身刀無咁難揾工,專D就當然好pay D, 但都睇你專邊個範圍,我有朋友專CRM, 大公司摺左個Department搬去Singapore後,佢失業咗差唔多1年。咁當然當中有好多因素:公司規模、人工、行業等等

你第2個問題:做到management, 你唔俾上面chur, 都要chur你下面嘅人,more likely係上下一齊chur....做到某D位精神壓力會大D, OT就唔會好夜嘅,8pm啦
轉Sales or Media Sales多

你嘅問題應該係公司問題,轉工吧
40K好多M grade已經有,大公司可能AM已經有
MKT 要做D乜?
可以嘅。你目標大公司嘅sales director咪得囉。

JCDecaux, Asiaray, Viu
你做過D乜嘅Keywords好重要,格式睇落舒唔舒服,最好簡短point form
social media同畫圖係咪必定要學

做緊pr 未夠一年
天花板真係唔知,好多時講運氣緣份,但我估50K差不多係吧。。。9估可能有20% 嘅Marketer可以上到50k。。。
我覺得差唔多 高少少咁
雖然DM好耐之前已經存在 但我覺得要學嘅嘢越嚟越多
變咗出路闊咗 部份technical skills可以transfer落BA/PM位
digital marketing睇你玩到幾專,普通FB/IG/SEM/SEO當然同其他marketing差不多

但如果牽涉到analysis同programmatic, 以我過往睇到就可以相差30%人工

但又講返轉頭,有B2B主要負責sales material同presentation, 都可以over 50k, 呢D就要做埋sales, product development, project management咖喇
1係

2唔係
直接D講就係增加銷售
In house 仲要凌晨一點收工?
畢咗業一年 做緊第二份工
第一份工係in house 細公司 做到好頹
而家第二份工都係in house 都算大型公司 學到好多嘢下 SEO, Website Management, Online shop , HKTVMALL 嘅management 等等
而家人工17K 我應唔應該做一年就跳 因為我想人工再高啲定係再做耐啲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞