做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
我會想知其實將來你想做邊行先?
我認為努力係會有回報的 (當然要睇你學到咩水平)

證書就。。。我自己睇exp多過證書。但如果兩個candidate差不多exp, 一個有證書,一個無,我會揀有證書嗰個interview

但如果無證書嗰個有4-5年hands on exp, 有證書嗰個得1-2年exp, 我都會偏向4-5年exp嗰個

希望以上解答到你問題
好睇你公司,有d公司主力係IOS 多數用SWIFT
Python 同 C++ 你都識少少就唔洗入行做DM 可以去做it project management 做中間人 去夾。

不過我都識人係0 IT底做DM ,只係做嘅時候唔太上手,同埋佢哋唔太明個理論去做,因為佢覺得做到,但IT未必會覺得寫到。
個人認為就係in house好做,你見咁多做完agency都係跳入in house就知。同埋In house你只要deal with 1個老細,agency係好L都個多細 (自己老細+每個客)

雖然壓力一樣大(最後個KPI都係跑數) ,但至少唔使日日零晨先收工
其實我對呢2科既行業都唔係好了解,主要都係想搵份有前景既工,都有啲朋友叫我不如依家去搵份marketing 既工試下做下了解下,但我自己覺得都畢左業幾年 去左做地產 cafe 依家係酒店做廚

貿貿然去interview marketing 既工加上呢家個時世,我驚有排搵都搵唔到 所以不如趁呢個時間去讀一讀番個top up 先 唔知你點睇
Sorry答錯咗你問題

我自己認為最好做係美容/ 金融/ 保險最好做

因為個行業揾到錢 (揾到錢即係budget多,bonus多)
多謝清解答,我自己呢方面唔熟
老老柒柒,如果你想揾錢,建議你繼續做地產

如果你想揾份較易揾工 (即係唔會咁易失業的職業), 做廚OK, 同埋你酒店廚,努力做落去分分鐘第時自己開餐廳

我自己覺得Business Management對揾工無特別用處,而讀Marketing當然會對入Marketing Industry有幫助,但你讀完之後新入行人工分分鐘少過你做廚 (當然體力上會舒服過做廚,但精神壓力上就一定差過做廚), 而且career path亦未必比酒店廚更好。

我以前工作接觸好多酒店總廚,睇落都OK咖,有頭有面,工作唔辛苦 (佢哋主要計成本,計入咩貨,真係落場煮唔多咖)

你諗諗自己將來想點先吧,行行出狀元
你依家幾多?
點解香港marketing 特別多廢女人
17 其實2020 有半年空窗,畀人裁咗
之後呢份做咗接近1年半
internal叫10%-15%, 預佢還價,拎左個title再做多一年半年轉出去叫20%+
我只可以話女人對vendor係會西D, 但會幫公司爭取到最大利益/ 效果

呢方面男人係爭D嘅
Thanks
正如睇jobad就已經大概估到要做乜
係….我識人做consumer goods 既distributor 公司
佢每日就係負責打下單 開下PO 就話自己tittle 係marketing executive
想問有冇人做trade marketing 覺得點 前景如何 升得快唔快
可唔可以留個tg問野
可以呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞