做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
老底都2皮幾,ok啦

sales就係要好天收埋落雨柴
Exact7ly.
咩人工
Digital真係難搞,要跟得貼、睇書、join seminar, 如果唔係2,3年已經out咗

但好處係如果digital夠貼市,唔怕揾唔到工,仲要好pay

相反offline就隨時可以失業
入咗行先慢慢學啦。同事會教,自己睇書亦可。

最緊要係你入行後有實際execution經驗,唔係紙上談兵
我覺得睇情況

吹得叻就請你,但做得唔叻你都唔會過到probation
SEM都要Outsource

ching不如走啦

btw, 你口中標準係乜意思?
我相信你去入左大agency會好好多,至少自己做execution知道乜係做到/ 乜係做唔到
Marketing有好多範疇,你大概想做乜呢?
我都想問
老實我自己SM Grade, 我會知道GA可以做乜,但你叫我落手落腳做,我都要摸

去到上面的位置,其實唔係要知點用(操作), 係要知該工具做到D乜,同埋make sure下面D同事係識用

E.g.: 阿Richard都唔會識用GA
了解多D Big Data analysis會幫到你,所有大公司及未來19幾年都要
生意額/上市/員工人數
實際上SEO 同analysis skills 可以喺邊度搵到實用嘅參考
如果0基礎入門應該由邊度開始讀起/做起
如果學唔到野,除非人工超高,否則一律建議分手 轉工
做inhouse 定agency?
同行路過打聲招呼! 小弟做DDM
1. 窮 (唔繼續做我唔知揾乜工可以有呢度收入)

2. 射出去俾vendor

認真mode

1. 成功感、虛榮感 (人人都會話:嘩你呢間公司做marketing咖)

2. 抄 (老細唔理你條橋有幾新,幫到sales到數就係好橋。相反俾你諗到條絕世好橋,無數返都byebye)
唔高

但過左標準連登仔
其實本身你要有少少/好basic IT 底,因為DM 呢行其實好多時要寫code條team 夾,例如你想佢哋係application 上點幫你改嘢等你搵多d source 番嚟,簡單到你GA 點output 份report ,入面想要咩數。你都要一套concept 話比人知。

如果我有講錯可以糾證番我
睇書
兩樣都做過依家in house
你好啊 之前我讀左ive 既hd in event marketing 最近想讀番個top up 如果係business management 同 marketing 呢2科入面你覺得邊科出路好啲 推薦啲

咩行業嘅marketing 好做
我做左好幾年marketing 好想轉行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞