做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
16.5k content assistant 其實就咩都要做因為公司無人識digital 腦細話佢識之前係大公司做 但係落到手就連掣都唔識㩒我本身就唔係做digital做過兩年野落過下ad咁解 所以好想知究竟呢行係咪都係咁 因為我已經搵左下一份工都係agency大間啲
搵緊幾多k?
其實好多間都係無料扮4條
好睇入面個別嘅人
如果只做ad 未必會睇到落GA個層面
GA煩個位係有一堆sophisticated啲嘅嘢俾你set
再配合埋其他tool 佢可以變得好好用 睇到好deep
我係做做下in-house接觸多web嘢先開埋 之前做agency好少掂
做過類似 又係outsource晒啲嘢 建議早日走
因為你喺到唔會學到啲hands on嘢 晒時間
已經走左 多謝你肯定左我呢個決擇
如果想入行搵咩post開始條路順d?
中左omicron腦霧搞錯咗
始終識GA呢類工具都好 搵工都多樣嘢可以拎出黎講
只不過我冇諗過我公司m grade既marketer都唔識用GA
正如你所講佢都係agency 跳出黎 可能真係少接觸
始終成行都唔叫好做 想順啲應該揀自己有興趣嘅post
諗下自己想做咩先 Digital, PR, Event, Brand, content..太多不能盡錄
有時GA同啲ad platforms可以take到嘅insights會有重疊
所以未必需要睇到落GA..除非係做好多web dev, SEO嘅嘢
不過始終hard skills嘢 要學返唔難
我financial 嘅In house 40k+ M grade 乜9都唔識
而阿姐們都係唔識 成日問我乜野係dark post
睇唔睇到tracking 🤷🏼‍♂️
而家做緊mkt executive 位 24k
中型公司agency 但大客多
要識ga gen 下report
做Edm 學唔同crm
掂少少as

如果要繼續向上發展 應該點樣裝備自己
長遠轉大公司 in-house 係咪好難?
FMCG 薯仔路過
想問下大家點定義In-house 大中小型

有無咩例子可以感受下?
想坐佢個位
咁高人工又可以咩都唔識
大把中年老屎忽做得耐 年齡大人成條街所以個個叫佢阿姐 佢就以為自己真係好勁
唔識變通又守舊 新嘢唔學又無視後生諗法 一樣嘢要講十幾廿次
醒目啲嘅後生已經可以平起平坐或者爬埋頭 然後佢哋畀人淘汰真係遲早嘅事...
Telemarketing in 2022
似telesales/CS多啲
16K六日可以學到傾電話唔關marketing事咁解
年終執骨
好似我以前咁,減薪轉agency, 包你學到野

(當然係要好少少嘅agency....依家香港太多蚊型agency...)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞