做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
Agency適合你,成日都要諗橋
個人覺得讀course無乜用同無乜認受性,自己睇書仲好

但如果真係想,可睇下呢度:

https://mmclearning.com/chartered-institute-of-marketing/?gclid=CjwKCAjwzeqVBhAoEiwAOrEmzUi4Nl0Tbv67VtLJqs0cq7OklSRQgLaOrWRIHMiEf5dbD6Pkj5mZMxoCr3EQAvD_BwE
agency要左先,睇下捱唔捱到。

FG入Agency見識同connection都識得好快
臨爆post想問一問
In完一份commerce 話我未必夠經驗 想請我做intern
算唔算係個機會入行? 定似搵我水魚
佢對客意思係簡單同客溝通jei, 開會嗰D無做返2,3年一定唔會你揹飛

每個人20個client我都未聽過,最誇只係聽過一個好叻嘅AD揹12個客 (當中有D細job仔)

我估係嚇下你,睇下你有無心。不過忙就一定咖喇。

btw, 一個人20個客,當有5個人咪100個客?4As都無啦
Intern不了,正正經經揾返perm啦,依家好渴人,機會多呀!

同埋開得intern, 公司對員工都未必好
做過細公司in house marketing 同大公司trade marketing total做左3年都係ME,依家想轉做sales 搵多d錢
想問下易唔易轉到做sales ,直接做其他行業既sales定internal 轉做sales 一年先走好 但係依間做sales都係麻麻地 好多admin work又攞唔足commission
Sales唔難揾,但呢個時勢唔係行行Sales好做。例如你做media sales都會幾困難,但如做建材sales就會幾揾得。睇你做邊個industry.
唔會,好多職場新鮮人都係24/25先第一份工。
Agency正常現象做得耐既通常係果個人走唔到
叻既一早走哂
Chartered Marketer有無用 見香港好少人考
呢幾日同佢傾多咗

因為我本身做開Social Media 多
有咩方法可以pick up到offline marketing

公司係start up 前面無人可以lead住
好怕自己達唔到要求
Agency轉inhouse好難send左好多CV都無反應
做咗10+年而家咩grade?幾錢一個月?入唔到in hse大公司係咪無錢途?
e-commerce要睇做乜,如果一般電商我個人覺得發展唔大,始終香港太方便,個餅細而競爭大,長遠發展都未必好好,你睇龍頭HKTV Mall都唔係好賺錢,要賣埋solution揾錢就知咩事。反而如果係整個Platform俾merchant放上去賣野仲有前景,不過當然好難

至於關唔關Marketing事。。。都關嘅,都係推產品嘅其中一個渠道,都要做Promotion
係,依家見人見到我自己都想走,個個人工三級跳
係少。一般都係讀Google嗰D. 感覺Practical D.

但我自己見到,會覺得呢條友又幾特別。因為太多人讀咗Google嗰D, 而又唔係特別有用。
暫時俾唔到意見。我要知你公司做乜行業,咩product先俾到意見。
無理由咖。。。一般係agency去in house易,相反就難。。。。

介唔介意講你咩agency, 幾多年exp?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞