做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
係啦,做到某個位見自己人工上唔到,又要俾人捽數,就會諗:點解唔做sales? 都係捽數,至少人工高

我識人做sales間公司係賣建材,年薪過百萬,見過佢出糧張票係40幾萬

講緊佢唔係尖子或叻人喎。。。
2-3年唔升你就跳出去吧
係時候轉換環境了
已經係年幾就轉一份工
我之前都識個三十頭出百萬糧,佢成日話唔係年年咁好景有時得老底兩萬幾一個月
Marketing/PR睇人多過睇學歷
甚至乎你出到嚟做一排記者先再做PR都得
見唔少in-house PR人係記者出身
本身做PR 有一部份工作 就要同記者溝通 打好關係
digital jj個世界變得好快
有時都會諗做到咁上下年紀會唔會被淘汰 始終唔係一門專業
不過好鍾意做 到時先算
學歷唔高想入行做digital 可以點自學
最近由自己生意出返黎做野 發覺原來好多做digital marketing 既人做左幾年係連google analytics都唔識用
點為之識用先
直情唔用 數據淨睇google ads
Facebook pixel 又唔會用 又係淨睇fb ads啲數據
對住數字吹水
咁係唔用啫
始終marketing的核心技能係整PPT同起meeting吹水
你能夠自圓其說咪得
ching搵緊咩工?
你都講中咗 基本上的同事就係執靚ppt 再抄返啲數字講下今個禮拜升定跌 通常都冇乜實際建議點改善
搵緊digital marketing可能因為之前都係打自己工,啲老細會覺得冇乜經驗,cv極唔靚仔
而家返緊份digital marketing 既工,覺發覺好多人都係求求其其抄下數據就當做咗
所以做幾多年都無用
你識吹水 呃到人就上到位
有無人做過 Omnicorn/Assembly Global? 多唔多ot人工點、
商業社會就係咁
學歷呀工作經驗呀業績呀通通都可以係吹出嚟
Omnicorn Omicron Omnicom
宜家係一間細到喊嘅agency做 話做digital 但係sem係outsource 做 連report都唔識睇 落fb ig廣告就用ig boost post多 究竟有無咩標準?
無標準
你氹到個客落搭就得
咁係好定唔好?想知係呢間伏定係其他agency都係咁
如果細agency 好奇你咩title 出咩offer俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞