做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
performace? 算正路價

如果真係有料可以再高D
點睇starcom?
如果做反agency叫40k好似有d難
轉in house or vendor就唔同
28跳30只係加得7%...
28跳32都唔過15%
呢行轉工都真係叫得咁低咩
人各有志

有D好aggressive, 有D work life balance就夠

你呢個case我覺得已經好好,自己舒服得嚟人工正路

唔係人人受到俾老細問:係咪Marketing做得唔好,點解會無數返咖Diu你
正路大programmatic/ digital公司

但有個現象:AM位或以下D人做親都係1年走
已經好咗,以前Marketing 邊有咁多。但依家因為太多人才唔知去左邊 (移民移居?), 所以vacancy多咗,搶真係有料的人個價就高D
但我自己作為招聘者5年嚟睇,人才難揾咗,所以迫住都要開高D價。就算我自己依家跳都一定有20% up, 但大佬對我好,同自由度大先唔走。。。
工作性質、公司架構、返工時間基本相若,梗係人工高D嗰個

話半年review一次,俾你加5% 都唔會追到17k嗰份
其實marketing係做乜..諗諗下好似乜都要做咁
今年FG 有4份in-house offer 想take人工最高果份(細公司 17k
其實畢業前一直都想做agency多啲 因為想學多啲野
諗諗下就好lost… 其實marketing有咩學 in-house one man band係咪就學唔到
建唔建議棄inhouse offer 試下agency
利申:大學讀張佬無乜marketing底 SEO SEM都係做part time先接觸 學左啲啲
有鬼野學咩
依家做客見到啲agent做野做到屎咁
做agent仲要做到狗咁
唔怪得做咁多年都唔高人工 終於明點解

佢話請我返嚟係想cut 出面 agency budget
我會踴躍啲發表多啲諗法
其實做agency係咪一定要湊客?所有野都要一腳踢?
定規模大啲嘅會分工?
有D公司加得2%...好少少就4-5%....再好D嘅公司就10-15% 都有,不過都同表現掛勾。

至於你第二個問題,以前嘅時代我唔知。但近呢20年我都認為「魚唔過塘唔肥」
建議入agency, 不過都要睇係大agency定係local蚊型agency....

至於你問:in house係咪學唔到agency D野?我認為係。根本工作性質都唔同。

但調返轉講,好多in house先學到嘅野,agency都唔會學到。睇你想要咩jei....

不過你只係FG, 好可能你根本未知想要乜,甚至唔知有D乜俾你去考慮

但因為agency少而in house多,有機會就我會建議揀agency先
睇咩scale嘅agency

細agency就乜都要做,學多好多野

大agency就專某一項,入面D分工係好仔細 (同好多規矩)
尾聲了。。。。點解咁多負皮
Inhouse 係咪揀咗一個行業就好難轉去其他?
呢個就肯定唔係。Skill同Exp就永遠喺個腦度,只係product唔同。

咁當然越去到後期,做返相同product咁你嘅行業/ 產品知識就會越豐富,你自己就越值錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞