做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
銀行MM都咁低連出面d中型公司都不如?
我睇glassdoor都有40-50
嗰D已經係SMM了,SMM上面仲有AD, D, SD, AVP, VP, SVP

咁你話銀行MM係咩Grade
我自己會鍾意呢D....感覺到有心做野
咩年資,喺呢度做咗幾耐?
做左6年野但真正marketing經驗得4年
宜家SME 28k basic salary算唔算behind大市?
就黎7年digital marketing ,咩都做過。
家下叫sme都係26k
諗住下份叫am拎32k人工,我都想知市價
請問下4年半經驗
SME $28.5k x 13
下年搵AM 開35k 合唔合理?謝謝
主要做digital + ecom
睇你做D乜,講多少少先俾到意見
7 年digital, 叫32k正路
可以試,但估計33k會快D揾到
我估你老細係想你俾多D意見/ 建議

唔好怕醜怕ban
留啦,1年轉唔太好。。。做多1年拎住28k再跳可以試30k-32k

你轉左,1年後俾盡都係29k...
做左大牌子in-house既Trade marketing 3年,之後做左半年電商,再轉返出黎做in house regional marketing….

覺得自己一開始起薪太低得15k,好似有排先跳到over 30k…..但明明同期好多差唔多年紀/經驗/學歷宜家已經去到3xl
人比人,比死人

我相信大部份Marketer都曾經有咁嘅感覺。但隨著經驗越來越多,跳得都快,會追返的。

最緊要係份工有無野學,對你下次轉工有無幫助
正常 甚至算多 (* 14喎)

不過你做開咩先?
咁就睇你老細平時嘅誠信喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞