做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
2年$20K唔underpaid啦

但如果你心郁咪扔D CV出去睇下市價開到幾多俾你囉,横掂今年AL都無得去旅行,咪拎晒嚟見工囉
on 9 boss

但相信你都no say啦,捱夠2年走吧
可唔可以唔講
B2B相信係最少
正路4As, 唔伏,好野嚟咖。

係咪仲係喺中環中心?
你依家已經30K尾,轉出去應該Expect 40k起跳啦

但唔多vacancy AM title出到4字頭。。。可能你要直接揾M.....但5年exp揾M又好少請。。。師兄個case有D尷尬
FG....做下先啦,廠都有野學嘅
F&B呢
講闊啲都唔緊要
大概有個概念

直覺覺得做consumer product marketing同做純brand marketing (bank etc)好唔同

唔係做marketing
唔知咁分法有冇問題
試咗搵M/AM 50K無回音
而家試下4中搵AM
大公司應該出得到?抑或出面請番黎唔會比呢個價,要下面升上去先有
大公司in house要去到大地產商/google, MS, AWS呢類mega tech先有機AM俾到4字頭。

同樓主巴打諗法一樣,你依家嘅人工已經接近AM頂,想人工再上就搵M。但你年資唔高,一係搵份AM加少少轉住先,坐多1年再搵M位。
唔好心急,頭5年學野為主啦

我以前FG身邊D朋友都好快30k+, 之後都追得返甚至過埋了
F&B唔熟,不過識人做過Pizza Hut inhouse佢話有時都O得幾勁
我做service, 不過你講嗰兩樣野根本就係兩樣野

因為product都可以有branding, 而branding唔一定淨係關於公司品牌。舉例:銀行入面都有幫間銀行做brand building, 或幫產品線(例如prestige banking) 做branding
可能要試大B2B會多D$40幾K的AM. 但一入B2B都唔係咁易去返B2C. *我唔係話B2B唔好,只係你要諗清楚自己想行邊個方向。你仲後生,唔建議你太著眼現時人工而忽略自己想要嘅Career Path。

而M位其實expect要有獨立對客/對Vendor/ 對老細的能力。。。我唔肯定5年exp有無足夠expertise、閱歷、connection去做到呢樣野,而且出得起咁上下人工 (假設$50k) ,通常個requirement都係5-8 exp, 當中2-3年要係M grade....

除非去細公司揾M位,不過就得$40k左右。。。
我之前都做B2B, 有得揀都想B2B, 但係B2B好少要人做digital or content, 見到都係請corp com同partnership多, 好迷惘

其實係咪做親marketing嘅人,去到樽頸位都想轉行
應該係。。。始終最後大部份都係睇錢
銀行MM可以叫幾多
想問下agency SAE/AM市價大概幾多?
呢兩三年應該係咁,個市咁靜,都無新舖開無promotion....

旺市時都應該多租客野要跟
一般來說,細agency $18-$22, 大agency可以$20-$25, 睇年資同能力

4as有經驗AM $28+都有咖
depends 佢要求的年資。5-8年 $35左右吧,唔好expect太多,因為銀行MM唔算高職位 (middle management都未必到)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞