做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
https://zhuanlan.zhihu.com/p/29954861

睇睇呢度先,之後有咩想了解再問
點解咁渴人
Send左幾張cv都無反應
點解old seafood認為marketing同design永遠都係可以一個人做得哂
有啲公司做要marketing 加admin 或者文員工作,一份糧,但係做幾個post既野
有咩招數
老老柒柒,FG俾盡$15k, 唔係出唔出得起錢問題。。。多少少一年都係多$12k, 問題係。。。難聽D講does it worth?

都係嗰句:Marketing其實起薪同普通文員無分別,因為你無專業知識,無對vendor經驗,無專業技能

睇開D啦。。。做夠6,7年就有above average人工咖喇 (我FG得12K)
移民

淨係呢兩個月我已經有4個朋友走了
繼續啦清,send咗30份都無先上嚟圍爐
因為嗰D係on 9

我一直都好尊重designer (有料嗰D)

我揾freelance執一執D OOH色佢哋一般開傾我唔會還價。佢開幾多就幾多
不嬲都係。Marketing係打雜,我成日話無部門接收嘅job最後都會跌落marketing度。。。

最近收咗政府同一封律師信,回覆都係marketing寫。。。但公司係有legal咖喎

不過好處係識多好多野囉。。。
inhouse 公司d mkt 人一腳踢,明明唔係專寫 copywriting 都要寫埋,結果寫得唔好俾同事 & designer質疑,你會點處理?
我都走左好多frd
我自己FG有人肯請,人工都ok 已經好感恩
我老闆日日逼人出幾十個story 星期六日都要出 之後仲要話我哋點解星期六日覆啲comment啊message咁慢,其實我覺得出咁多Story係冇人睇,成本效益好低,但係每一日都要記住做呢一樣嘢,日日夜晚晚message 我地 ,真係好煩
諗起年頭研讀條防疫599乜乜乜乜
日日留意住gov press con 新聞處press release 其他部門同media用咩term做cross ref
諗番起都想死
樓主做邊行marketing?
Service ? Tech? Product ?
邊個industry 嘅mkt會少啲OT
見到Publicis Groupe請MT 有冇人知伏唔伏?
想知多啲
建議轉工
1. 公司唔absorb 唔尊重你嘅意見
Story成效高低depend on行業, 公司性質
好似ikea嗰啲build到個玩味重嘅social media形象出嚟
賣嘅嘢又屬於嗰種顧客可以好快落到購買決定嘅產品
咁做咪有成效 但都唔會日日出十幾隻

2. 工作out of scope
覆message其實由frontline/cs負責返會好啲
Marketing可以做返auto reply, 分流派返俾同事覆
下下落場覆 一嚟拖marketing工作效率 二嚟回應速度同質量都唔到位
想問下5年exp, 人工3尾, 想轉出去做AM可以嗌幾多, 做digital, social media, content

利申:而家做緊政府相關social media marketing, 以前過4A同in-house ME
已經想quit
同想像中嘅mkt完全唔同
paper work 多過見人 好悶
睇你想問想繼續做呢Part. 唔想就同老闆講自己力有不逮,唔想做呢part,睇佢點講

想做,但只係做唔好就學好佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞