做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
Digital Marketing Manager叫40k以上係咪正路?
利申:做左agency7年幾
話係啲product research/ competitor analysis/ pricing同recommendations..
做咗幾年digital in house,感覺上乜都唔識

如果想學 martech 學 analysis 係咪應該搵 agency 做

當初由細港資轉入而家呢間諗住都有啲名氣大公司,可能多啲嘢學/做,點知成日搞埋啲無謂paper work/低能report

見到上面巴打話遇到有料上司肯教你嘢真係幸福
@BlessYouHKer

見到你個名嚇一嚇
一定係入digital agency啦,就算in house都好難好深入
如果你對beauty and cosmetic有興趣都可以試下呀
有無做DV360/ TTD/ UAC/ FB & Apple Search?
我呢度指嘅digital偏向performance嗰方面,即係有少少要跑數,跑到Bonus高,跑唔到就起身,日日俾老細/ 俾客捽

General Marketing意指所有other than呢part工作嘅SME,e.g.: 對Vendor, 揍老細。。。
已加你
有做過下啦
Media agency出身
你依家幾多?
咁40k都正路
agency人 好多時都唔識用Martech
自學最實際

PR 係咪入agency再跳in house會易啲?
In general 係
Agency個模式就係同時湊幾個客 自然見識多啲 識到嘅人脈都多啲(media, vendor)
摸索一番之後都有條件去同人爭in-house位

只有兩種情況下建議FG直入in-house
1. 好清楚自己想入邊間公司/邊個行業嘅PR
2. 收到大公司靚offer

利申返先我係做digital 但都有PR打下交道
同埋marketing成個行業nature都係類似㗎啦 歡迎PR手足補充
大家點睇Cheil呢間agency? 好唔好做?
都係D基本野:責任心、企喺公司同客嘅角度諗多幾步、俾上面見到你有獨立工作能力、問你野要熟書唔使諗即刻答到、主動
我覺得多添
一定係。不過in house好少有PR....
合作過1次,正路大4As,都係好野嚟嘅

好唔好做就。。。正路大4As嘅工作時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞