做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
好返啲...不過感覺上啲公司budget cut得幾勁下,啲價左格右格
有無咁少呀
想請教下樓主
Fresh grad 做電子廠in house mkt
應該係b2b黎
15k 唔知多唔多ot
算唔算正路?
marketing工般係咪比較少會in多過2 round?
應該行行都係,我依家請MM請咗2個月都請唔到。已經出高過市價都搞唔掂
差不多啦,你留意下身邊D Marketer再估下10個有無2個有50K....

Marketing係低薪奴工嚟咖咋
正路

廠一般OT唔會多

同埋廠有可能x 14 甚至x 15
我認為係,除非已經上到好Senior.

我呢份都係3 round完
其實做左十幾年多數都有
無既不如轉行
我見過好多大Retail Brand嘅 MM都無
x1415係咪指幾個月糧
我果間話得bonus 冇雙糧
近排digital mkt咩景況?多唔多opening?
Marketing Assistant難唔難入行
大beauty brand market research analyst應唔應該返
做event content就多數無 agency都少
Media sales就比較易上50k
想問下4-6年經驗SME人工個range可以有幾闊?
Yes, 我junior時返過一份廠,15個月

唔知依家仲有無呢
超多啦,根本唔憂無offer
只要你叫價正路,MA應該唔難
咩duties?
Media Sales其實算Sales多過算Markerting....

不過Sales 5萬係正常,一般好少少都6-7皮
一般來說,少嘅23,24K, 多嘅31,32K

講緊General Marketing的SME. Digital另計
兩者有咩分別
我自己會想聽你目標行邊條路同develop咩skill

當然prefer你講嗰條路同你講嗰D skill係fit到我個position
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞