做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike

所以google咪有整offline conversion tracking, 裝完tag就可以俾客upload佢自己backend既conversion data with gcid 上google ads 度做tracking同as a conversion goal去optimize

但如果個客既IT capability弱就好撚難搞
捱夠2年,拎盡connection, 之後轉in house
Firebase都還好,始終同Google有關係

Appsflyer真係搞唔掂。。。
其實講到尾就係要焗9個客接受machine learning既缺陷
appsflyer條數兜唔到底,咪又係隊另一個platform條數出黎講故

同埋google都唔是大晒,GA, google ads, dv360, cm360, sa360 佢地自己圍內既數都可以唔match
Programmatic marketing 起碼要識Python, SQL, GCP ML + GA 其實同digital marketing 好似已經係兩個level ,或者識programmatic marketing skill sets嘅人大多數都唔甘心做marketing ,會去做DA/DS ,at least 專業程度/人工上點都好睇過marketing
做咗5年半,做過4As/Local,啱啱先做到AM,32K
自問好心急,因為覺得自己hea走咗好多時間…
我有好長時間都停留喺SAE嘅位置,行得比人慢…

見到同年入行嘅做緊SAM,細過我嘅有啲已年幾兩年AM經驗

諗緊呢份工新工做半年就走,跳一跳等人工升多啲,會唔會好不智?主要擔心其他人覺得我好jumpy
guru唔係4As
你過往每份做幾耐?
我無,有interview?
最長2.5年,最短6-7個月
咁最好做夠2年先走啦

行內人見你6-7個月走會知咩事
追左成個post, 建議大家如果做開digital marketing,想搵錢真係轉做sale

若本身工作都俾人捽開,不如揀捽完有佣分仲好。
好過係到望做幾多年,去到咩人工。
巴打係咪都因為咁轉左去agency?
差唔多
我6年都3萬中
No...我係減薪入agency的
清依家做邊行sales? 大概咩月入左右?

都有考慮轉做sales....
media sale , 月入50-70k , 睇嗰個月跑唔跑到,若做開agency, 湊開一手大客,出黎做sale 都係湊,但有佣分
客全部要靠自己搵?
以我所知會有客俾你揍,但都要warm call揾返D舊客同 cold call揾新客

有朋友做高峰期出12萬1個月
努力儲下客底先...唉
清做邊間?
唔開名啦,細公司,要靠cold call完全唔知點做
依家好返D了吧?上1年Sales真係慘到喊,我都未見到紅隧往港島方向塊billboard係吉咗嘅
呢期周圍都請人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞