做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
下, 自己Glassdoor下啦, P & G Brand manager有5雞
一般嚟講我認為係Digital Marketing入面做performance 嗰D會前景好D, 而e-com睇個範疇有幾廣,一般對HK Market 的B2C嚟講我自己就覺得麻麻,始終個餅細競爭大。

都係嗰句:嗰行賺唔到大錢,你估打工可以有幾好?
Media 就算4A都越嚟越難做。。。依家太多人跳出嚟自己開,競爭大咗,而且in house自己做難度唔高
普通Brand Manager 5年內OK,只要你夠熟嗰個cat嘅產品
睇個Brand Manager負責咩產品。我以前做Retail, 念慈菴、奶粉、幸福、某D出名化妝品、護膚品可能會高人工 (但5雞真係小弟未聽過,除非大公司睇埋regional) 。

但係如果做食品、飲品、日用品呢D 3萬左右差不多啦。就算同一間公司做唔同產品已經好大分別。。。

舉例同一間公司你負責雀巢奶粉 或 雀巢食品、Telford入面做道地飲品 或 其他食品、P&G入面做化妝品 或 牙膚、GSK入面做必理痛 或 假牙清潔片、甚至維特健靈入面做維特健靈 或 醫之選。。。以上通通個價都可以爭好遠。
我FG做間Inhouse 地產公司,唉,我諗轉工唔會揀做地產嘅MKT了
中原
再細啲嘅公司
幾錢人工?
不嬲都係。我以前真係1打10, 乜Q都做
fg入到4As條路會唔會好行啲?
不過係guru嗰type嘅4As 好似好弱雞
想入行做/學 digital marketing
應該搵咩科目去讀 其實係咪有一半屬於I.T field
唔知點入手

SEM

不過冇話讀唔讀嘅 始終有啲都真係手板眼見嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞