做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
行行出狀元

條條大路通羅馬

睇你運氣同造化
Corp comm我自己覺得有D悶,主要都係揸筆揾食,寫野,translate, 同記者打交道,訪問等等

利申:之前同corp comm dept合作過
都唔係,中小企marketing都係in house呀。我之前中小企請Junior出到17K都請唔到正常人
好難。因為你D對手個個都有degree

除非你喺個CV已經Show到你比佢哋優勝之處,例如人脈、做過嘅Project、Language好好等等。否則點解我要揀你interview? 你要代入interviewer個角度考慮。

至於D課程我會話你有相關工作經驗的話再加課程就有用,如果無相關經驗就難D喇
正路價錢。唔係鬥食屎,但你諗下Big 4 working hours長過你,人工都係差唔多
親,直接做銀行PR/ RM都得啦
涉清:唔係IKEA, 係間Digital Agency
無聽過。。。上去見下囉,當拎經驗
數據嚟講一定係。因為我個價已經係香港打工仔Top 10%
咁白紙fresh grad做digital mkt agency應該開咩價?
見隔離post話assistant位~13k
想做私人定公營?
做開media既話都好大機會要你跟返media
但而家本身corp comm都要識digital野
12-14k差不多啦
想知corp comm大概職責係跟乜
想問下FMCG一個brand manager大概幾錢人工度?
講緊嗰幾間大MNC
marketing 好多靚女
我估計$30,000 以下

Brand Manager唔係高職位,title好聽係俾你出去見客用
都市傳說嚟,我做咁耐靚女Marketing 同事得1個

反而CS感覺真係靚女多D
Media
Public Affairs
CSR
Community
Event
主要呢幾樣
仲有勁多admin野
都係做緊marketing 做咗兩年幾 諗緊條路點行好…
發覺marketing做到咁上下會追唔上個市咁…
聽你咁講似乎做sales長遠比起marketing人工/發展好啲?
如果依家轉去做sales 肯去學去做 人工都可以升得比marketing快/高?
差唔多了
有都唔關你事啦
如果sales年薪過百萬係業界top 10% 嘅人,咁做marketing要年薪過百萬就係業界top 1% 嘅人

Sales高薪比率係比Marketing高薪比率多好多。
好撚mean
想問e-comm前景如何?Fg諗緊行digital marketing定ecomm好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞