做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
可能有少少離題,想問下巴打熟唔熟corp comm?做過幾年就者轉咗去corp comm,想了解一下人工同條path,多謝
fg搵in house相對難,多數都要有1-2年agency 經驗先會易請啲
其實好多時入左行先知自己鐘意做咩,有啲人鐘意做campaign, 做performance, 做martech
Marketing 可以好闊

當然你邊度grad 同咩科都影響你嘅starting point
有冇巴打有用過Google個pmax
有冇料到
Fresh Grad做pr agency
1.6k offer 算唔算低
需要長時間工作,無限ot
1.6k夠唔夠你搭車食飯
fresh grad差唔多喇
做PR agency睇你公司湊咩類型客
好影響你之後發展
珍,手快打多左個. 16k先啱
財經公關跳出去可以有咩出路
除咗ikea,有無咩brand social真係玩到出神入化
唔計間唔中抽一次水個啲
九巴
兩間譚仔都算係?
差啲唔記得佢
有隻公仔代表個brand係咪有用(類似消防任何仁個啲 政府都有搞開天文台隻嘢唔記得個名但會認得隻嘢
ikea條鯊鯊同堆公仔 九巴又有九巴仔
借問下有冇聽過DS Marketing
FG搵緊工 呢間搵我去in
但上網又搵唔到啲乜
打交道呢D野好講經驗同修為,請咗個MM同Vendor溝通一鑊粥,搞到要我收尾,嬲死
做多年再跳啦,做得1年你學到幾多野丫,一開始跳得太快的話,好難上M grade
唔係包生仔只係打工仔的想法,要做到management你就要有老細的想法

老細想法係:我明唔係包生仔,但你唔得我就轉vendor
就係叫Digital Marketing
我當年第一日係返去睇雜誌,傾計,玩大富翁

但12點先收工
都係睇下佢哋過往D野,可能叫你試下寫野之後俾Senior ban, 好嘅就會教你寫野要點諗好先落筆,唔好嘅就直接叫你寫過或佢改你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞