做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
放咗先啦,有機會interview再吹
SEO前景。。。你想入Agency定In House?
想入agency 好似可以掂多啲其他行業 但有啲驚接觸一個網站/社群既時間會唔會比較短
如果想以學習精進為方向 應該選擇邊樣?人工又有咩分別?
其實依家講marketing係咪普偏都係digital ?

定都仲係主要擺booth或者搞活動果類?
入Agency係好,但我唔建議做SEO, 因為客路太窄,變相第時你轉工嘅選擇都少。

其實依家前景比較好嘅應該係做數據分析嗰D (Martech), 入D大嘅agency 會比較係你想做嘅嘢。。。

你可以search下Ogilvy One, Asia Pac, Digitas, iDM

Asia Pac/ Fimmick/
兩樣都係

甚至乎cold call/ 派傳單都可以話自己係做Marketing

認真:都仲有好多公司的Marketing係做offline多的。E.g.: Event Agency/ Production House
Pr定mkt OT多呀
終於明你尋日講咩
上面個list 得Ogilvy one 同Digitas 係under 4As
其他叫大嘅agency
Guru 都無…仲未計WPP OMG 果批
厲害厲害
我太廢
以上1間都無中過
反而做客收過AsiaPac cold call 想pitch
入Agency係好,但我唔建議做SEO, 因為客路太窄,變相第時你轉工嘅選擇都少。

其實依家前景比較好嘅應該係做數據分析嗰D (Martech), 入D大嘅agency 會比較係你想做嘅嘢。。。

你可以search下Ogilvy One, Asia Pac, Digitas, iDM

Asia Pac/ Fimmick/
終於明你尋日講咩
上面個list 得Ogilvy one 同Digitas 係under 4As
其他叫大嘅agency
Guru 都無…仲未計WPP OMG 果批
厲害厲害
我太廢
以上1間都無
反而做客收過AsiaPac cold call 想pitch
雖然我以前in house都試過OT好誇,但平均計應該係PR搞Event嗰D OT再多D,Marketing 一般都係8pm....
但唔係應該agency忙啲?inhouse都咁誇張?
In左間Mkt Agency ,佢同我講好易搵過30k係咪水我佢話一入去就好多客派比我跟
你可以想像in house係一條team serve一間公司,agency就係一條team serve幾間公司,同埋揾親agency做野都唔慌細單,所以agency一般係會忙好多。

但呢個香港咁多公司,梗有D in house都係做到PK的。
老底12000+每單10%
明白,謝謝
我junior時有朋友同我一齊起步,佢就直入agency做,大概4,5年後,佢喺同一間外資agency都做左3年,之後話有其他公司撬佢

咁我問對家開價有無3萬 (當時我仲係揾2萬左右,覺得3萬已經好多), 朋友嘅答案係「唔止3萬囉」

Anyway, 呢個唔算係extreme case, 再誇D都聽過。
Commissiom 10%請問呢間公司主力做咩Job? 咩客多?

10%佣算多喎!接到單TVC你咪Fat Fat?!
但我果日去見工,果間agency 好似流流地,幫啲保險,美容客開下page收下data,佢仲話有inhouse mkt做果啲野,我只需要湊客就得,感覺伏伏地無揀呢份不過我本身都未做過office工
唔知咩係tvc,佢聲稱保險美容客最多,講到第一個勤力湊客就30k+
咁呢D係Business Development多過Marketing喎 (即係sales)

但呢D位通常揾D有返一定經驗嘅人做咖。。。?好少見請D新或者junior。。。

E.g.: 個客同你講想做D project, 你都未做過,甚至佢講嘅野你都唔知係乜,咁點sale佢用你公司呢?

有時都唔明D老闆諗緊乜
Msi 呢間公司點睇?
佢果間公司應該係有晒啲mkt plan,佢每日推啲新客比我,我負責sell咁樣但老底12我真係怕餓死

所以我最後直接揀左做sales
有無話指邊方面?
明智。好多Marketing做到某個階段都會諗跳出去做sales, 至少叫揾真銀,多勞多得。
竟然?我以為sales湊客,點知咁多paper work,依家好似日日返工讀書咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞