做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
自學只學到基本概念,其他要邊做邊學
細公司要求嘅SEO估計都唔會太深入吧

SEO博大精深,要專真係入Agency
咁SEM呢?有無用
加油
我依家仲係日日砌緊問卷
你個問題好簡單,但個答案可以好複雜

基本就包括CRM, DBM匯出再運用DMP同CDP使分銷之後再行銷, 當中包含分析工具Tableau/ BI....其實呢D工具可能有咗都係5年嘅事,所以真正好專嘅人才其實全球市場都渴求

好簡化咁講,就係你要有個方法收集好L多數據:電話/電郵/年齡/姓別/喜好/習慣/時間/區域等,再匯出你要嘅資料分析邊D係你嘅客,再去賣嘢俾佢
我覺得有用過SEO, 至少我做咁多年份份工都要SEM, 但唔係份份工都要SEO

SEM知識已經係現今Digital Marketer最基本嘅知識
execution可能係。但實際上背後個logic越嚟越複雜,你要點答到個客先係精粹。

舉例:阿客問你點解Firebase同佢Backend Database有誤差已經好難搞
但係呢啲都係digital marketing role既範疇入面?
係外國讀master 返過2份intern 兼 1份part time total 1年半
分別係一間國際公司既sales 同e comm 2間biz dev&mkt
基本上第一個禮拜返工就要學GA, 落Ad既platform, strategy 分析data, 有掂過下BI tool, 之前公司有俾過10萬港紙我試做自己既influencer mkt campaign, 計kpi, utm link 都係intern 已經要識

我諗master fresh grad依邊稅後應該有20-24k港紙

但返香港應該岀唔到依個價?
嗯。。。Master+Intern....考慮吓Management Trainee囉,咁就一定有呢個價

其他就都有機會$20k嘅。。。但未必好多vacancy
行外人喺中小企做緊marketing
你懂的 都係網頁 SNS 執圖剪片 GA Ads e-commerce fulfillment一條友做哂嗰啲

無接觸過agency 想請教吓同agency打交道有冇咩特別要注意 點樣分伏唔伏之類
做咗美容院ME一年 得18k係咪要跳一跳
你搵agency 做咩類型嘅marketing先。同埋捽鳩佢哋數得,唔洗打交道
咁一家要啦,出邊20都唔知請唔請到人
主要係打理social media accounts, SEO ranking 同埋data market research (外部市場data)

我老細淨係睇使咗幾多錢同多咗幾多單 中間啲數完全無視 但我覺得淨捽sales條數好奇怪 做marketing 要時間都唔係包生仔 有時多/少咗單又可能有其他外來因素 影響
個role叫咩
想search下related既野
你連咩種類agency都唔講點答 做marketing最緊要係識溝通

btw,嘗試答吓,如果係做social,可能搵你draft吓feed;如果做落ad,可能叫你draft sem copy呢類,or check吓 google trend搵search terms。

同埋,可能你啲同事會忙到唔得閒埋你,你短暫嘅幾日早收工蜜月期好好enjoy,之後你多數會忙到爆廠
Digital marketing
Thanks
咪寫下ad copy 有時間建議上網自學定SEM
fresh grad好迷惘
一路都覺得第一份工要搵agency
但爬文睇到大家又好似覺得inhouse/agency都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞