做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
ME做過幾間大A都係fg位
Fg 23K定你果間細A?
我唔係講Agency, 亦唔係FG.

FG 23k除咗大公司management trainee唔會有啦
點會冇,美容院財仔嗰啲ME 全部都係20+
之前細A 整圖個個都20+。開十幾唔使旨意請到人係整圖靚
咁就唔好了,辛苦自己
我唔清楚
但in general market research/ consumer insight 算唔算一條可以行落去嘅career path
定話及早轉行算
其實我自己就覺得麻麻,因為行頭窄,而且慢慢繼續上去嘅skill跳返出嚟好多公司都覺得未必有用
廣告就梗加唔好啦,唔好講到你要同客溝通咁遠,淨係同同事開會brainstorm你都吹唔到咁點做呀?

e-commerce就。。。首先想了解你想像中嘅e-commerce係做乜嘅呢?
落Ad好多in house都會啦,就算細公司都會。

反而唔知點解好多人有興趣SEO, 但我覺得Digital 前景嚟講SEO真係唔算好好,Data Analysis先係最有前景 (個人意見)
唔該晒你先
如果within marketing想轉去digital marketing analyst/ marketing data analytics 個邊
除咗Google analytics, BI tool, CRM 以外有冇咩tools/hard skills 係要學識㗎 我依家自學緊Power BI 同 SQL
另外仲有咩domain knowledge/soft skills equip咗會好啲?
唔該晒你
我做緊in house (luxury retail) 嘅CRM + digital marketing 我都自學緊SQL 同 build power BI 嘅data linkage 一齊加油
好驚乜都唔識最後俾人炒
但又好驚自己唔出去,咁樣就一世

其實am title 有冇啲咩一定要識?
七年經驗叫高過30k唔過份?
Data analysis基本係咪都要靠自學?
我收過份CV係in sme,係個出嚟做咗2、3年嘢嘅妹妹,砌咗個portfolio係佢跟過嘅project,都砌得幾靚幾fancy,不過喺佢呢個career stage無咩用
係咪應該及早轉行
好似有啲淨係落ad,應該易搵,好多要求要Seo
同意除非個人真係咁有諗法或者咁有組織能力我係垃圾
呢D差不多啦,其他根本要邊做邊學,否則紙上談兵無實戰都好難搞。

見工show到你有準備有Passion就OK
唔好驚啦,炒咪揾過囉

7年30K唔過份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞