做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
1. 寫埋好D

2. 除咗designer, 我無見過有Portfolio, 不過我自己有
完全同意
做得半年不如做夠年半先轉啦。第一你半年我相信好多野你都未學到,第二你見工人地問你點解半年就走你點答?第三就每行都有connection, expand network先吧

揾工就有呢少少呢方面經驗的話,見到心儀就send啦,有interview先再諗點準備
師兄大把世界,入行好將來大把Banking & Finance俾你遊走
因為最近收到其他行業offer
想知market research /consumer insight 依行發展前景係點
因為最近收到其他行業offer
想知market research /consumer insight 依行發展前景係點
有幾多公司用你地嘅service?
點解唔想繼續做呢?
自己知個timeline status咪得
咁唔deadline都要ot 啲嘢真係做唔完
我都係時候要操下面試啲嘢,太耐冇揾工。Thanks師兄
受教了
明白,想了解5間一年generate到幾多生意?
我認為唔一定agency, 轉去其他公司做下唔同野都叫有增值
ME點撚樣有20k
揾,只係其中一個職能。當中你點同Agency/PR溝通令到件事無鑊完成先係技巧。

其實Marketing嘅技能簡單分就係溝通能力(包括表達能力同接收能力) 同行業知識(即係你講嘅SEO)
加油,依家出面Marketing好渴人,又或者係各行業都缺人。。。
我公司ME 23K, SME 31K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞