做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
冇方向嘅意思係唔知點做定係咩? 其實做SEO 最重要既KPI 就係keyword ranking. 如果個landing page 已係排好高既話就唔使搞佢,排得差既就要諗點改on-site , 點搵好d 既backlink 推個網站上去。

如果你真係做SEO 做得好冇方向嘅,會唔會係因為你缺乏實習嘅機會。例如你唔知道做啲咩嘢先可以真係有信心推動到網站上去
一定要寫Tools. 至少係客觀啲可以實實在在咁睇到你識啲乜嘢,唔係9吹。 portfolio 依d 如果你係有需要整圖嘅話咁一定要加 (eg Facebook 落ads 個d 通常都要包埋整圖),如果係做SEO 個d 就唔使
想問下market research/consumer insight 個邊有冇發展前景
依家喺agency 做咗大半年 諗緊好唔好轉工
工作內容雖然算有趣但有陣時覺得啲so called insight 同data analysis只係計%有啲悶….
另外如果想行quant 啲例如marketing science 又應該點入行 見啲marketing science job通常都要幾年經驗 但又唔見entry post

唔該晒先
睇下B2B定B2C.

B2B就遊工啦,係做下exhibition, 寫下product feature同簡單sales proposal, 有時見下客

B2C都係寫下野多,睇下係對外揾outlet定自己有實體店/ 網店,但都係大同小異,exhibition嗰排忙D.

又但係。。。依家都少exhibiton啦。唔會好忙嘅
apply左先,interview再了解多D.

自己有多D面試經驗係no harm的,真係offer你先再考慮都未遲。
咁嘅job scope睇落好難增值。。。
Deadline就唔使講一定要搞掂先走啦

其他無deadline嘅野隨時上面問起你自己要有心理準備點答timeline同status囉
FG 3年40+

呢D真係要Martech先有少少機會有

就算4As都無機會
exactly, 個個份CV都寫SEO, 但Interview一問10個10個都根本9吹
明白,聽完大概知係做乜

但真係好pay我都諗緊如移民可以做乜
出咗去先驚啦

同埋7年同一間而又AM Title, 可揾M位了

另外我成日都話,marketing除非你已經係MNC, 否則5年唔轉一轉公司都幾難再向前行
當時係AE

SEO如入Digital Agency就算做AE都學到野啦,不過要入大Agency囉。

Digital同其他範疇唔同,其他就好多細agency因為老細都係4As出嚟,點都學到野。但Digital都係近8年10年嘅事,而且轉得好快,2016同2018再同2020嘅tools/ tech已經好唔同,好多細digital agency嘅knowledge都追唔到變化,講白D即係無料到。
轉agency好D, in house記者除非PR Dept, 否則未必會請
記者人工其實都唔高
唔係martech, 不過係Finance MNC. 再講就穿崩了
12am收工正常事,加油

都係青春嘅一種
多過
咁樣25k+ max.....

大公司未必難入,interview decent 正路已通贏一半,另外一半就睇你嘅exp係咪佢要嘅野
programmatic?
係OT到癲,但好有前景

自己衡量
可以,就算唔識都得,分別係大中定小企
依家好D, 無O得咁勁,因為PR公司少咗好多job
睇下咩公司,有D無Resource做SEM/ Programmatic的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞