做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
咩位先,識啲咩先? Facebook/google ads 個d 唔值錢,好難叫到30+。 除非你話M位,或者見大公司
恭喜你,但應該真係會好chur. 你係想學做啲咩類型嘅嘢marketing? ads? SEO?pr?
幾錢人工?有無50k?
香港啲大公司有幾難入?你指嘅大係外資MNC嗰啲?我都覺得做Ads好空虛,所以想轉。除咗ads仲有寫下social media marketing strategy嗰啲咁囉。
好多公司通病
Marketing = Design
識有人做。係OT 到傻。
想問可以點樣學?
GMP(360),Facebook, Google Ads, GA(只限睇數)都識,係咪可入inhouse 但完全冇掂SEO
有冇巴絲係外國做marketing 回流香港? 而家搵緊約3萬 擔心返香港會低好多
Fg想問PR係咪都一樣會ot到傻
唔關事 in-house唔洗識落手落腳做,搵agency咪得,最緊要識睇數。同埋,我覺得由agency跳入in-house反而要係認真咁學吓做緊嗰行嘅知識,仲有快啲上手,呢個位發覺都幾多agency出身同事做得唔夠好嘅嘢。
謝謝分享
學theory 上YouTube 大把有講,學完後入agency 做番一陣去實習,去拎backlink resource. 係得agency 先會俾到咁多實踐嘅機會你,無論大structure 既公司/SME 幾頁既website 都有得俾係親手做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞