做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
咁我真係要再諗諗入唔入行了 唔該
前提間公司一定要有堆data揸手
然後你個role係可以接觸到堆data
返左就黎1年agency都係買ad多
覺得keep住咁樣冇咩升既空間
有無人知dksh同watsons既marketing role好唔好做?會唔會成日ot?
我唔係做agency
即係operation多?其實半年啲job tasks都一模一樣都搞唔掂,junior時期如果半年(上限一年)都做同一樣嘅嘢我應該會走咗睇下internal有無其他新位調?
mktg ot係常識
ot 既原因係咩?
都係入agency吧
我估mostly吧,正常你當收7pm,我自己個standard係8pm先叫OT

當然你可以6pm走,前題係你做得晒D野
多野做

Paper work, communication, report
咩product同咩role?

例如DKSH我細個充滿幻想,因為大公司,後尾接觸完就覺得未必個個role學到野
有無出dark post?
奉勸如果喺英/美做緊marketing 的話,早日轉做product management
PM太好pay
好苦惱唔知轉咩工好
本身media vendor 出身 之後入in house
一開始傾partnership 條team restructure 之後去咗branding team 幫手度橋同砌TVC稿嗰啲

好似樣樣識啲但又無樣得別叻 想轉都唔知轉邊範好
想繼續做in house mkt 但係大公司好多階級嗰樣野我又頂唔順
定都係出返agency 做算?

而家做緊中型公司 電視廣告都有出下嗰啲
師兄可唔可以簡單講下外國Product Management大概有咩duties?
agency你介唔介意到老都仲係收12點?
product mktg 喎應該
有冇人知trade marketing好唔好做
例如對比其他mkt post嚟講 chur唔chur
人工太低?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞