做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
我相信trading/ 廠嘅ME係最易入。但其實都唔使理,總之見請ME, 1-2 exp就send信啦
以前有朋友做銀行,fg 3年個title已經係AD
睇你有幾專。就咁SEM/ Social/ 買ad就$20k啦

但去到data analysis/ programmatic而又好熟我會願意前到$28k-$30k
佢冇寫 就咁寫intern position
睇書其實我覺得夠

讀course就真係depends咩機構搞,master就。。。算啦,無用。
1. 無

2. 至少我要見到某D keywords例如用作分析的platform及你過往用過乜channel.

如有KPI更佳
online定offline? 可唔可以講多少少
我認為係,正如你所講,無經驗,對market唔熟悉,點去諗新product or優化 product?

而且唔熟market or competitor, 好難做Business Development喎

例如見客你想講自己產品的優點,但問題係可能你個優點唔係unique, 個客一講你就口啞啞。。。

所以如果有心做marketing, 可能quit左去揾第二份好D
想搵錢就唔好揀CW啦
呢個問題我日日都問緊自己。

簡單D就係target segment要精準同content多元化, 之後就後有無incentive俾audience同要多D錢推post
心確準備打個9折啦,除非你好有料
一開始差不多,越上就越少過其他marketing

香港揸筆揾食嘅永遠得唔到人尊重

不過真係無聽人copy做一世,一般都係變咗creative嗰條路,以CD/ Creative Head為目標
Yuu?
乜野人咁大仇口想呃你
唔係間間公司有resources做Test的

好多中小企有錢俾你出post已經要拜神
做咗七年,冇30K,係咪要轉工了
咁個job ad寫咩duty?
拿拿聲!即刻打信!

不過想了解下咩post咩公司?
我fg真係亂send, 見到ME要求Exp唔高就send, 當年一個月send 200封信
就咁睇同職場新鮮人有幫助嘅,至少你會知道呢個市場有D咩工具去做marketing
Data analysis可以點開始接觸
因為我就係20k個啲人
Thanks
唔該師兄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞