做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
會有但係通常要全能啲 始終未必淨係serve一種客/淨係寫中文
外國就唔知啦
即係你4年外國經驗 繼續外國做aim幾多好?有無get錯
我睇唔明你呢條問題
你係咪以為我問緊外國價,外國唔使寫expected salary最多面試先會問。
因為你話你外國做 又要轉返港幣
所以咪問你呢4年係咪外國經驗 問緊可以外國expected salary叫幾多 我有無get錯
返香港揾,唔知要唔要打個折。
原來返香港
追完20頁結論係香港地做marketing 80%人4年都應該無30k
唔知巴打外國做啲嘢同香港似唔似
我已經唔算人工高,畀做大公司in house嘅大同話我人工低不過外國客應該冇香港客咁度縮
等收開人CV嘅巴打答
我都想知
中英文都冇問題嘅 但係師兄知唔知copywriter人工咩價位 /升幅 係咪同其他marketing position差唔多?
小弟有幸做緊loyalty (marketing其中一個範疇),即是幫retailer setup program 儲印花換product ,大家如果有興趣,我可以再講多少少。

因行頭太窄,太敏嘅資料唔講,唔想自爆
都不是完全係,因為全世界得幾間做呢啲類型嘅program,business model 是完全相同

大家鬥嘅係product range同license brands
其實loyalty program係唔係主要關premiums多生產+sources,因為以我理解loyalty通常來來去去都係果D儲分儲印活動
係brand licensing + sourcing + program mechanics,對retailers turnover 有很大幫助,對提供專案嘅agency亦都有好大利潤,你見香港同台灣嘅retailers 每年都做咁多呢啲活動,你就知嗰兩三間agency 幾好搵
啲人話in house唔洗Ot
Inhouse點會唔洗OT
以前見有啲客星期六日半夜都同人開會
入職人工就應該都係咁上下 但係其他位你做AE ME條career path算係長啲同清楚啲 copywriter我唔係好諗到可以升到去邊個位可能你做做吓走去做creative有得升得長啲嘅
其實你地平時做campaign analysis有做T-test, A/B testing?
早排同朋友傾計佢話佢地無做
好驚訝,做analysis唔做statistical test
AM呢D人工唔高,但做到隻狗咁又要俾客鬧,流失率係快D

SMM我估都係$50k....
有,如你真係有料都唔會難入。不過通常淨係大嗰D先有copy位,其他中小嘅就乜都要做。無得話淨係做copy.
咩post?
因為要見客,好多公司都係咁,特別係Banking & Finance
其實計月薪嘅工種好多都無咖喎,唔淨係Marketing無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞