做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
df mkt平均收9點 出晒名chur
想問下商場MM人工,市場個range喺邊
睇你咩年資
大定細?大嘅$40k左右

source: candidate CV
14-15k左右啦,工作性質打雜多
[member]MKT 人揮手~

我做retail marketing , 之前係連鎖店,依家係商場,
主攻partnership,同partner 傾deal 。

我都苦惱條路點行~
Retail Marketing $$$ 唔多
做緊呢間title 好緊,6 years exp AM grade 都唔比但over 34K~

由於係大mall,d report 數玩到好專,export data 有另一條Team,所以用咩data呈現咩畫面比management 呢part 無問題。

而傾deal 中間d技巧….suppose 只要係正常人諗嘢會轉彎會problem solve 就settle 到

之前做過e-commerce , membership program同做親都project base,略懂digital display ad, EDM, SMS, Social ,搵KOL 傾價錢, 同接觸各大agency, brands , landlords,

我唔覺得自己專
所以先苦惱

每份工
好大情度上
上司因為我態度同人品已請我
好好彩咁多個上司同老洗都錫我

[/member]
小弟依家讀緊文科 對copywriting幾有興趣 但係冇相關intern 想知grad job會唔會好難入?同埋其實啲4A/agency會唔會有位係淨做copywriting 定其實點都要做埋其他範疇嘅嘢 想了解多啲
想問iab點樣?收到佢intern offer 唔知對有冇value added
純分享,答唔到巴打你問題。
我好耐之前收過shk offer,做所有mall嘅digital開荒牛 佢哋分internal 同external title架 最後人工同title都唔match我想要,所以reject咗。

佢哋係有double pay,lunch包飯,真係有幾個住家餸、一煲飯嗰隻,同埋係正路有1個月bonus。

first in我條友external title係agm,internal title好似係M咁上下
Mkt Ot係咪冇OT人工?
external title作用係咩見客用果陣話比人聽我係agm?
睇公司
果度的M已經好撚大粒
出面好多大公司的associate director 以果間公司的internal grading計的話係連AM都無
想問下digital marketing agency 4年經驗,expected salary可以報幾多?
AGM in得你應該都係見緊M post嗎?佢開幾錢人工?
小弟上年fg到而家,喺間細Team到做左幾個月野,Working culture好young,WFH為主,人工算好pay,但係team得我一個係marketing職位,無人教我做野,工作內容都唔係好關marketing事。

最近先發覺公司係想我做business development既野,呢幾個月都只係諗下野同做下research多,例如諗下之後可以做咩product、諗下有咩function可以做等等,所以我基本上係無實戰經驗。

雖然發展前景係好,但係我覺得我作為一個fg無工作經驗,要做business development既野覺得好迷惘,唔知自己做緊咩,都唔知應該點做,無成就感同實在感,覺得自己唔應該喺到。

所以想問fg啱啱開始入行無工作經驗,係咪應該要搵份人工低咩都要做既marketing職位先,慢慢累積經驗同了解行業文化,再諗自己應該條路點行?

萬分感謝!!!
都要睇原本幾銀嘅 20啦最少?aim 30+都合理啦
雖然唔易
我外國做,如果要換返港幣就差唔多3萬,但驚離地。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞