做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
Senior都係得18-21K?
好似普遍Marketing人工都唔高咁樣,係唔係真?
SEO淨係可以Agency學。入到in house做的話,你講要9個月先有starting成效就即刻byebye

in house請marketing (中大) 係要3個月有數返
其實睇經驗。但一般大公司ME去到25就差返不多,SEM 就28, AM最多30

*不過我公司SME 31
點睇啲做左4-5年Agency升得好快既Manager/ A. Director 入in house度做?
mkt依行多唔多OT
MKT係咪都要跑數 做sales位
比人捽數捽到仆街
2-3年pr經驗 人工仲係17k係唔係正常
覺得距離20K仲有好大距離
係唔係升職先有可能會20k
agency 不嬲都係Title升得快。行內叫title inflation, 會俾同期入行嘅人工高同title (特別係你去國內) 升得快, 但入到inhouse (香港), 其實都係一樣, 請左你就ok, 但要俾個乜9都唔識既人challenge (老細)

例如佢會問:點解1+1=2? (點解買電視廣告你會唔知實際有幾多人睇到個廣告?)
marketing 不嬲都多OT

我做In House都試過返28個鐘

跑數就睇你去到咩位啦....小朋友一定唔關你事, 到大大大佬位唔掯數就無可能

我依家都飲緊whisky
我都係個個禮拜捽個vendor..pm我啦
升職加咁多就難喇, 依家呢個時世要跳咖喇

我都係2-3年跳一次
我咁講,如果你個人正常,有行內經驗,咪試扔出去20k囉

FYR, 我成日收到overestimated佢地自己嘅CV, 即扔

你要考慮自己係咪真係OK
讀記者 第時出嚟想轉marketing/ PR有冇可能
可唔可以問吓你係點樣睇得出份CV係overestimated?
我識個記者, 做左10年, 20頭+ (已經係最好嗰個...)

跳出去做NGO, 加去到30K

但有人問:做左10年先30K, 太差了吧!?

我會話:記者唔同我你他....記者係值得尊重,特別係呢個時期既記者, 見到我即請!
睇佢CV List 做過乜就會知

如果你話:我有d勁野無講出黎, 諗住見面先講

我:bye, management is not free
請咩grade? 8年+ exp.
Media performance 咩都有做過
digitas? IDM?
正確

因為我再強調:Marketing (頭5年) 不是專業
無做過digitas.

入行頭5年幾做開media agency 由IDM 慢慢轉做performance
之黎轉左in-house more focus on performance
我係客啊
Seo 前景點?點入行?
唔識英文Seo 會唔會鬥唔過其他人?
好正常嘅Career Path
我會想象到個CV寫概嘢同佢公司/ 佢Title有幾多關係,原因係我自己好多行都做過,大概估到份CV有幾多水份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞