做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
同問

而且Google幾年前改咗系統後Backlink要小心D喎,亂咁嚟隨時入咗trash
但又問:要幾大嘅公司先要build 1st party data...?

之前Ovilvy One叫我build自己data, 每年個cost係300k, 都唔緊要,但計唔到個ROI.....
想問下HD Digital Marketing係咪應該要讀埋個Top-up出黎先比較容易搵到工 (黎緊都想做返digital 相關)
小弟對marketing公司零知識
但聽樓上講有d公司
例如4As 有production team
想問production team係咪負責拍埋片既?
理論上係,degree係入場券,無的話有D公司真係唔會考慮,特別係fresh....當人人白紙一張,但佢地有degree, 你無,咁點解HR要揀你Interview?
以我所知 4As嘅Production一般係講緊manage production vendor嘅部門, 真係自己做埋生產就未聽過。例如拍片/ 後期呢D多數都係根據唔同Job的要求而揾唔同嘅導演/ 後期公司/ 錄音室等等

E.g.: 唔同Job有唔同風格要度,之後根據要求揾唔同導演。因為有D導演拍corp video強,有D拍MV形式強,有D拍Product強,無可能一個導演係全能,咁多唔同風格,一間公司養得起幾多個導演?

再舉例:小品電影揾許鞍華,貼地搞笑揾彭浩翔,爆炸槍戰揾陳木勝,爛片垃圾就揾王晶同黄百鳴

你明白我意思嗎?
答唔實,佢都淨係話長線有用,但唔係唯一option, 依家已經好多其他公司學TTD build自己database將來賣俾人
Budget一年$60m, 放落programmatic有30%
其實我成日都好懷疑類似呢D嘅Data係咪真

至少我自己唔會留真嘢

Dairy Farm要睇做product
我認為萬寧最好做,最難搞應該係惠康
除左返工同上堂
仲有咩機會可以真正實踐到學睇ga同seo
好想學但應該長時間都唔會轉工住
利申做梗pr agency
總之想實踐多啲digital野
小弟好雜,agency, production house, 廠,公營,Retail, banking and finance都做過
GA就你依家睇自己公司Website, 同睇書都得。但SEO真係要Agency先夠專,in house嗰D好流,淨係會知面嗰浸
唔敢講太詳細因為呢行都應該幾多人識我
我總結幾點
-狂轉工 jumpy理撚得佢 無時無刻搵住工一有好offer就走或叫公司match offer
-識簡野黎學 學d比較少人識而且未來大勢所趨既野 eg big data transformation, ecommerce
-要諗定下一份工係做咩 例如從agency轉data 公司 就要千方百計將data有關既野變成你job scope 咁你interview既時候先可同人講你做過有關既工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞