做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
google facebook呢啲其實點入
使唔使識人
聞說好隨機
有referral 會加分,但係又唔代表乜
直接上佢地website apply
鐘意agency culture 同啲人
但真係好辛苦
唉辛苦命
有D人係咁。識好多同我同期嘅人都仲做緊Agency, 好佩服佢地
你上網打google interview 就知
識IT人 apply iBank IT Regional Head, 要in晒其他region嘅head, D interviewer會問佢practical的問題要佢俾solution, 又試過夜媽媽就返當地時間in, 由一開始去到最後俾offer in左7 round....但個offer under 7皮野
補充:人工雖然無想像咁高,但Bonus同Benefit好好,幾個月Bonus, 加medical保陷家連外父外母,有allowance睇眼/買眼鏡同埋去旅行
可能依家D大公司都係偏向底薪低D, 用bonus同benefit引人,賺到錢先分
我係有headhunt搵我
唔係account executive唔洗跑數
我而家其實仲probation緊諗緊轉唔轉好
覺得而家份工都真係會學唔到野同比較hea
自己又唔想咁hea
Google 影響細啲,FB/IG食晒屎
解決方法係用多啲first party data
backlink點樣搵?想幫人做backlink seo
以你呢個case好簡單,睇年資:1年叫加5%+, 2年叫10%, 3年加15%, 唔肯就走,以你所講會揾到呢D價

其實prefer你走,原因唔係人工,係你無人教,即係學野都唔會多 或 學得慢

跳出去即使人工無加咁多,但有人俾你學,對將來爭好遠

i.e. 我依家係學緊VP/ GM/ CEO的知識
走啦,hea job留返廢老做
都認同。因為如果有數返,唔跌落Programmatic/ Paid, 就係Organic, 對公司無影響。

但老細唔係咁睇先煩,佢會諗:Programmatic咁少,不如cut budget啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞